Најновије

ШЕСТИ КРВАВИ ДАН БОРБИ ЗА ГРАД ГАЗНИ: Талибани и авганистанска војска у најжешћем окршају до сада! (ВИДЕО)

Жестоке борбе за град Газни не престају, забележен велики број погинулих и рањених на обе стране

Талибани у Авганистану (Фото: Јутјуб/BBC News)

На конференцији за новинаре 13. августа, министар одбране Тарик Шах Бахрами рекао је да је више од 194 припадника Талибана, укључујући њихове команданте, убијено.

- Само данас, 95 њих је убијено у ваздушним нападима - рекао је, а потом додао и да је током борби убијено више од 100 авганистанских војника и око 30 цивила.

- Снаге безбедности су мобилисане из околних провинција како би се помогло у одбијању талибанског напада на Газни. Виши званичници су у Газнију, укључујући начелника штаба војске - рекао је Бахрами. Према његовим речима, пријављен је нестанак 50 командоса током дана. Он је рекао да ће Газни у наредних 24 сата видети велики преокрет на боље.

Током исте конференције за штампу, министар унутрашњих послова Ваис Ахмад Бармак рекао је: "Очистили смо Прву полицијску област од талибана". Он је даље одбацио извештаје да су талибани преузели контролу над затвором, полицијским штабом и подручјем Бала-е-Хезара. "У сукоб су се укључиле и авганистанске снаге", тврди он. Он је такође напоменуо да су у последњих неколико дана Талибани имали велики број страдалих, без навођења било каквих бројева.

Напад на Газни је главни показатељ силе талибана, јер би освајање града на истоку земље прекинуло кључни аутопут који би повезао Кабул на југу, који је под контролом Талибана.

Авганистанско министарство одбране је 13. августа објавило да се битка за Газни приводи крају и да авганистанске снаге безбедности напредују против талибана у већини делова града.

- Авганистанске снаге безбедности готово имају потпуну контролу над Газнијем док напредују према непријатељским позицијама - рекао је портпарол Министарства одбране Џавид Гафори.

Он је такође рекао да се ситуација нормализовала у неким деловима града. Према изјави, борба је настављена у предграђу. Он је тврди да је број погинулих талибана 326 и да их је много рањено. Авганистанске снаге су изгубиле 100 људи, укључујући 70 полицајаца и 30 војника. Такође, према речима портпарола, у борбама је убијено 30 до 40 цивила. Аутопут Газни-Кандахар је затворен.

Насарт Рахими, заменик портпарола Министарства унутрашњих послова, рекао је да су безбедносне снаге у уторак тражиле преостале талибанске борце у сваком делу Газнија.

УН међутим, наводећи непотврђене изворе, тврди да цивилне жртве износе око 100, што су јавили експерти “France 24”. 

14. августа талибани су објавили 12-минутни видео снимак који приказује снимке групе унутар града. Видео је објавило талибанско медијско крило Ел Амара и приказује компилацију снимака из унутрашњости града и са периферије. Борци су приказани унутар града на једном од главних тргова.

- Талибани су се приближили граду корак по корак. Почели су преузимајући контролне пунктове близу града, затим војне испоставе, касарне, а потом су ушли у град и успоставили контролу над седам округа унутар града - објаснио је стручњак Васим Наср.

Током напада на Газни, 13. аугуста, талибанске снаге су такође преузеле базу у северном Авганистану, убивши 17 војника.  Талибанске снаге су тврдиле да се на десетине авганистанских војника предало док су други заробљени у борби. Портпарол министарства одбране Гафур Ахмад Џавед рекао је да је напад који се догодио у провинцији Фариаб у округу Гормач довео до смрти 17 војника и рањавања њих 19.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Талибани у акцији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА