Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Пре три године пуцала себи у главу, сад је добила ново лице

Кејти Стаблфилд има 21 годину и после покушаја самоубиства постала је најмлађа особа у Америци којој је урађена трансплантације лица. Она је прешла пут од три године реконструктивних поступака и више од 15 сати на оперативном столу, а сада ће да позира за ново издање магазина "National Geographic".

Кејти Стаблфилд (Фото: Јутјуб)

Након тешког прекида и низа здравствених проблема у кратком времену, Кејти се 2014. године упуцала у лице током посете брату у Тенесију. 

Њен брат Роберт рекао је за "National Geographic" да је тад сестру пронашао у крви и "без лица". Судећи према извештају, метак је пробио чело, нос, синусе и вилицу и озбиљно јој је оштетио очи 

Опоравак је био тежак, као и њено спасавање и борба за живот. Др Брајан Гатсман, специјалиста који је надгледао у клиници, рекао је да је метак изазвао и трауматску повреду мозга, утицао је њене хормоне и ниво натријума, као и функцију фронталног режња. 

Његов тим од 15 специјалиста помогао јој је и пружио прилику да опет има свој живот, додуше другачији, али ипак достојанствен.

Од тада се у јавности појављивала умотана шалом или под маском. Стављена је на листу за трансплантацију и чекала три године на лице које јој одговара. 

Трансплантација лица младе Кејти је 40. таква интервенција у свету, а трећа у клиници Кливеланд. 

Поступак се сматра експерименталним и финансира га Министарство обране путем Института за регенеративну медицину оружаних снага, преноси британски Сан. 

At age 21, Katie Stubblefield became one of 40 people in the world to receive a face transplant.

Posted by KPIX CBS San Francisco Bay Area on Уторак, 14. август 2018.

Кејти чека још неколико операција, а на лековима ће остати до краја живота.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА