Најновије

Серија "Корени" ускоро на малим екранима: Проблем идентитета и порекла

Част да ове године отвори Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи припала је серији "Корени" Радио-телевизије Србије. Прича написана према антологијском роману Добрице Ћосића садржи 10 епизода, а прве две епизоде фестивалска публика имала је прилику да види 13. августа.

Слобода Мићаловић као Симка у "Коренима" (Фото: Јутјуб)

Серија "Корени", која ће од октобра почети да се емитује на РТС, премијерно је приказана на отварању Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи, који ће трајати до сутра. Публика је имала прилику да погледа две епизоде које су биле спојене у једну целину.

Политичка превирања у Србији с краја 19. и на почетку 20. века, проблем идентитета и порекла, однос приватног и политичког, а све кроз призму богате сеоске породице Катић оквир су Ћосићевог романа који је у сценарио преточио Ђорђе Милосављевић, а режирао Иван Живковић. У главним улогама појављују се Жарко Лаушевић, Игор Ђорђевић,Слобода Мићаловић, Радован Вујовић, Богдан Диклић, Ненад Јездић, Дара Џокић, Бојан Жировић, Горан Шушљик и многи други.
Серија је месецима снимана у бајковитим, рустичним селима Горњи Рачник и Багрдан, недалеко од Јагодине, а Слобода Мићаловић - Ћетковић, која тумачи улогу Симке, недавно је испричала засто се емотивно везала за свој лик и дала све од себе да га веродостојно прикаже публици.

- Симка је сведок једне породичне несреће и гашења лозе Катића. Она успева, као што Ћосић каже, да пронађе начин да им се лоза не угаси. Велика је ствар што се РТС потрудио да подржи један скуп пројекат. Данас се губи осећај за лепо, естетику, осећај за морал, а они се боре да опстанемо као нација. Без културе и образовања нема нам мрдања – изјавила је Мићаловићева.

Слобода се осврнула и на сценаристе, јер према њеним речима, без добрих сценарија глумци су на мукама.
- Баш у ове прве две епизоде могли сте да видите како добар текст може да подржи глумца. Нека то буде један од репера за наше младе драматурге - да се угледају на Добрицу Ћосића или Иву Андрића. Драган Бјелогрлић је то урадио на прошлом Нишком фестивалу. И то је добра база да разбијемо баријеру која се дешава ван наших жеља. Волим и биоскоп и телевизију. Али, сада се то меша и сједињује у једно и овај фестивал је добра основа да то повежемо – рекла је Слобода за ‘’Блиц’’.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА