Најновије

ЧИЈИ ЈЕ ЈАДРАН? Хрвати: ЦГ не може у ЕУ ако не врати брод

Након што је хрватска певачица Вана под притиском јавности отказала наступ поводом 85. рођендана најпознатијег брода Морнарице Војске Црне Горе, тензије између званичне Подгорице и Загреба су подигнуте поновним покретањем питања власништва најпознатијег школског брода Јадран.

Брод Јадран у Боки (фото: Јутјуб)

Загребачки Вечерњи лист, у тексту “Црна Гора неће у ЕУ док не врати (брод) Јадран”, пише позивајући се на став Европске комисије да ниједна држава у ЕУ неће моћи да унесе нерешена билатерална питања".

Подсећа се да Министарство спољних и европских послова са Црном Гором тражи активан приступ решавању свих отворених питања, укључујући и сукцесију војне имовине.

То је, наводи се, посебно добило на важности након што је Европска комисија јасно рекла да ниједна држава неће моћи да у ЕУ унесе нерешена билатерална питања са суседима.

- Хрватска и Црна Гора су, дакле, пред заштравањем односа, а повод је нерешени спор око враћања великог школског једрењака Јадран, од којег хрватска државна администрација не одустаје - пише Вечерњи.

Напротив, додаје овај загребачки дневник, притисак на Црну Гору се појачава.

Једрењак Јадран је крајем 1990. упловио у Боку которску на ремонт и тако остао у Црној Гори, премда му је матична лука била Сплит и ратна лука Лора. Након толико година, од све флоте која је завршила у Црној Гори, Хрватска потражује само тај једрењак, подсећа лист.

Констатују и да Црногорци нису организовали прославу 85. рођендана Јадрана и позвали хрватску певачицу Вану да улепша прославу, спор око брода и даље би био ван очију јавности.

Додају и да је Вана отказала наступ у Црној Гори након што је у хрватским медиима подигнута бура, која је протумачена као "врхунац безобраштине " да Вана пева у част "отетог једрењака".

Подсећају и да је баш пре лета из МОРХ-а покренута нова међудржавна преписка између Хрватске и Црне Горе, те да је министар обране Дамир Крстичевић свом колеги Предрагу Бошковићу упутио три писма у којима објашњава дефинитивни став да једрењак Јадран треба да буде враћен Хрватској.

Крстичевић, додали су, објаснио да ће такав став Хрватске остати непопустљив, али да је у духу добросуседских односа Хрватска спремна на компромис да школски брод Јадран остане на располагању и црногорским официрима за обуку и школовање, али тек пошто он буде враћен у Сплит и пошто се на њему буде завиорила хрватска застава.

Јер, констатује Вечерњи, не могу се на броду вијорити две заставе.

Са друге стране, подгорички Дан пише да упркос званично добрим односима Загреба и Подгорице који су кулминирали хрватском подршком за приступ Црне Горе НАТО, хрватска страна годинама пласира информације о отимањуброда који је изграђен 1933. године у Хамбургу и чији је покровитељ био краљ Југославије Петар Други Карађорђевић.

Хрватска, наводи се, тврди да је једрењак отет ратне 1991. из сплитске луке Лора, а са више и мање интензитета подгрејавају захтеве за враћање брода чији је ратни распоред током бивше СФРЈ углавном био у Тивту где су у војнопоморском Арсеналу обављени сви његови ремонти.

За црногорску морнарицу и Војску Црне Горе ствари су више него јасне школски брод Јадран је део црногорске флоте и служи за обуку поморског кадра, рекао је недавно командант Морнарице Војске Црне Горе, капетан бојног брода, Веско Томановић.

- Школски брод Јадран је у флотној листи бродова Морнарице Црне Горе. То је брод који је власништво Црне Горе и он се налази у организацијско формацијској структури Морнарице. Морнарица Црне Горе није упозната о било каквим међудржавним разговорима између Црне Горе и Републике Хрватске што се тиче школског брода Јадран - навео је Томановић.

ОВДЕ погледајте о благу деспота Ђурђа у планини Острици.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Једрењак Јадран

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА