Најновије

МАЛО ИХ ЈЕ, АЛИ СЕ БАР СЛОБОДНО МОЛЕ БОГУ: Прича о народу који је заувек нестао са вековних огњишта (ВИДЕО)

Први пут у свом граду и цркви на светој литургији после шест година прогона и борби за голи живот

Асирци у Сирији (Фото: Правда)

Верници су се окупили на црквеној служби, пре него што су заједно обедовали. Прослава празника Вазнесења пресвете Богородице у Тал Балоуи, Асирци сматрају основним правом свог постојања у Сирији, након прогона из подручја под контролом Исламске државе (ИД).

Видео испод: Асирци и живот њихове заједнице у Сирији 2016. године

Сама црква је у току окупације села 2015. године тешко оштећена од стране милитаната ИД. Упркос рестаурацији, делови зграде и даље су озбиљно оштећени.

Већина Асираца у региону је протерана током напада ИД пре три године. Стотине оних који су остали били су одведени у заробљеништво, неки су ослобођени након исплате откупнине, док су неки погубљени.

Видео испод: Многа села у Сирији су говорила језиком Исуса Христа, ситуација је сада доста другачија (Видео је настао 2015. године, када је број Асираца у Сирији био много већи).

Исламска држава је уништила бројне асирске цркве пре него што су их локални и курдски борци истерали из тог подручја. Многа асирска села сада су претворена у запуштена села духова, а њихови становници су побегли у иностранство.

Припадници Исламске државе планирали нападе у Берлину (Фото: Јутјуб)

Пре сукоба, око 20.000-40.000 Асираца је живело у Сирији, а већина њих живи у насељима дуж реке Кабур као што је Тал Тамер. Данас, позивајући се на локалне активисте, у држави има отприлике 1.000 Асираца, јер је већина напустила Сирију.

Сиријски хришћани су потомци древног асирског народа који говори арамејски језик, чије је царство постојало до 612. пне. Остали Асирци живе у оближњем Ираку, Ирану и Турској. Многи су заувек емигрирали са Блиског истока након насиља и прогона.

О данашњем нападу на Иран, више прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Молитва асирских хришћана

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА