Најновије

На 15 км од Београда налази се бања која лечи сваку болест: Овде долазе људи из целог света и потпуно је бесплатно

Да се извориште топле воде у Овчи дебело наплаћује, колоне туриста би похрлиле на Палилулу, уверени су Београђани. Овако, док је бесплатно, на обалама "каљаве бање" протежу се само највернији посетиоци, док им, како кажу, под топлим сунцем овчанско блато и жута глина из тела извлаче сваку бољку.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Већ деценијама је "каљава бања" јавна тајна престоничких купача, пре свега оних који живе у близини. Но иако су њена лековита својства деценијама љубоморно чували, прича је полако прочула, те стигла чак и до далеке Америке.

- Ово није само лековита бања, него и благородна. Долазе нам људи који имају здравствене проблеме, а боравак овде им помаже. Када изађемо из топле слане воде, у "галерији" намажемо блато на преломе и упале  и чекамо да се осуши. Верујем да овако чаробног блата нема ни у некој "професионалној бањи" - хвали госпођа Душанка своје купалиште и куне се у његову свемоћ.

Њена другарица Слађана, иначе медицинска сестра, признаје да ју је дивљи изглед "каљаве бање" дуго времена одбијао, али откако је једном ушла у ту воду и из ње изашла као 40 година млађа, препоручује је свим својим пацијентима.

- Моја пријатељица, која је након удеса имала тешку повреду кичме и није могла ни да се окрене у месту, нашла је у овој води стару виталност. Човек се ваљда толико упетља у коло са лекарима, да заборави да природа има главну реч. Људи који пролазе гледају нас као прасиће у тој води, али не знају колико она помаже. Себично је знати за ову бању и то задржати за себе - додаје Слађана.

Посетиоци "каљаве бање" су "људи од знања и од поверења", како их описује Душанка.

- Многи долазе бојажљиво, јер знате, не кошта ништа. А уверена сам да се наплаћује 100 или 200 евра дневно, ма овде би се створили редови. Али ми смо такви, нажалост, изгубили смо контакт с природом, а природа је једина чаробна формула за наше здравље у сваком погледу - додаје Душанка, док Слађана истиче да је, по њеном знању, "Торлак" вршио испитивање воде и у њој нашао 28 минерала.

Вода извире са дубине од 200 метара, један део отиче, те није потпуно стајаћа. Пронађена је пре скоро 80 година, када су ту вршена нафтна испитивања.

- Сланија је од морске. Вероватно су то остаци Панонског мора. Толико је јака, потпуно вас очисти. Нико се овде није заразио, а сви су се излечили - каже Слађана, мада додаје да проблеме ипак праве несавесни купачи, који оставе смеће за собом, а онда сутрадан поново легну поред њега.

Све више странаца би да се ваља у српском блату

Чари "каљаве бање" свет је почео да открива брже од Срба.

- Брачни пар са Флориде, Мира и Едвард, имућни људи, прочитали су о овом купалишту у часопису "Нова економија". Хтели су тог лета оду у неку познату бању и потом у Тиват, али након посете Овчи, заборавили су и на другу бању и на море. Ево већ четврту годину дођу овде на 21 дан, па оду код свог доктора и на комплетне контроле. Долазе људи и из Италије, из Македоније. Како сви у околини имамо или своје куће или рођаке, први туриста који нешто плаћа је једна госпођа из Грачанице - описује Душанка.

Вода се не пије, мада њоме могу да се испирају очи и грло, наглашава она. Довољно је само седети поред извора и удисати мирис воде, јер је препуна минерала.

- То вам је инхалација на отвореном. Ако приђете извору и запалите шибицу, пламен порасте и до 15 центиметра, еко колико је концентрација сумпора јака. И опет, све је бесплатно, а ви знате како се сада скупо наплаћују зелене и слане собе. Ужитак је вишеструк, јер гледамо у лепе пределе, а у близини је и црква чија звона слушамо. Ово је за мене луксуз. Ја више не идем нигде! - изричита је она.

И даље се тачно не зна шта све ова вода лечи, нити коме прија

Посетиоцима ипак смета то што подручје није детаљно испитано, те само по свом искуство знају шта тачно ова бања лечи. Али да је реч о "библијском чуду у Овчи", у то немају сумње.

Ово би ускоро требало да се промени, с обзиром да је на последњој седници Скупштине града усвојен План детаљне регулације бање у Овчи, којим би она требало да постане истински бањски комплекс, са стамбеним и комерцијалним садржајима.

Док се то не деси, купачи се брчкају у окружењу какво им је природа дала. Свесни су да ће неко једва дочекати да их исмеје, али није им важно.

- Наша природа је таква, драга и благородна. Мали број људи је то одмах препознао и ово је постало као неко скривено место, за људе од знања и љубитеље природе. Они су ми објаснили да када уђемо у ову воду, наш организам добија уземљење. Као што пуните празну батерију на телефону, тако и ми из ове земље добијамо енергију - каже Душанка и додаје да је својим очима видела како блато односи кожна обољења и све редом подмлађује.

Скривено благо деспота Ђурђа на планини Острици, више ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ловци на благо у Србији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА