Најновије

АЛАРМАНТНО: Амерички војници на корак од руске границе

Преговори Пољске и САД о формирању америчке сталне војне базе далеко су одмакли, па се ускоро може очекивати и одговор Русије, који је већ најављен.

Илустрација (Фото: Правда)

Заоштравању односа између Москве и чланица НАТО-а на њеној западној граници доприноси и удвостручавање контингента америчких маринаца у Норвешкој. НАТО је 2016. у Пољској и балтичким државама распоредио четири батаљона на ротационој основи. Замена војника НАТО-а обавља се на сваких шест месеци, чиме се формално испуњава договор да у близини руске границе не буде стално присуство алијансе, али су број војника и присуство заправо стални.

Пољски министар одбране Маријуш Блашчак пре два дана је најавио да је „врло вероватно” да ће САД донети одлуку о успостављању сталне базе у Пољској, у коју ће Варшава уложити две милијарде долара. Позив САД да обезбеди стално војно присуство Пољска је упутила мимо одлуке пољског председника Анџеја Дуде, који је и врховни командант оружаних снага. Још у мају је министарство потврдило да је предлог послат Вашингтону без консултације са Министарством спољних послова и, што је још важније, без знања председника Пољске. Портал „Политико” тада је констатовао да је ова чињеница показатељ све већих несугласица унутар пољске владе.

Датум до кога би Пентагон требало да сачини извештај о изводљивости овог пројекта није саопштен, али је Блашчак, који је у Вашингтону већ преговарао о овој теми, рекао да разговори напредују.

 

Одлука владе је последица жеље да америчка војска обезбеди додатну сигурност Пољској, једној од ретких чланица НАТО-а која већ издваја договорених два одсто буџета за војне потребе. Како је пренео пољски државни радио, шеф Бироа за националну безбедност пољског председника Павел Солох рекао је да Пољска жели да постане „центар присуства америчких трупа у Европи”, што Литванија, Летонија и Естонија поздрављају као меру предострожности након што је Крим после референдума припојен Русији.

Руски 5. корпус извео акцију против терориста Исламске државе у Сирији, више ОВДЕ

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА