Најновије

ТРАМП: Фонд за стабилизацију Сирије је смешан, нека Саудијци плаћају

Амерички председник Доналд Трамп похвалио је укидање 230 милиона америчких долара за финансирање стабилизације у ратом разореној Сирији. Нека "плаћају друге богате земље", рекао је Трамп, док САД троше новац за своје војнике и савезнике.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Сједињене Државе су у петак званично обуставиле подршку стабилизацијским пројектима у Сирији. Медјутим, финансијска средства од 230 милиона долара су замрзнута неколико месеци пре него што је Бела кућа забранила финансирање територија под контролом владе у Сирији. Сада Трамп каже да је идеја финансијске подршке за стабилизацију Сирије "смешна", бар за САД. САД би требало да троше свој новац на своју војску и "земље које нам помажу".

"Што се тиче Сирије, пустите друге богате земље на Блиском истоку да плаћају", соапштио је Трамп.

Трамп је одавно обећао да ће САД напустити Сирију "врло брзо", али до сада је само новац за стабилизацију повучен. Америчко војно присуство и подршка антивладиним снагама остају и даље, а према речима дипломате Брета Мекгурка, припрема се "завршна фаза" офанзиве против "Исламске државе".

Портпарол Стејт департмента Хедер Нојерт раније је саопштила да повлачење средстава "не представља никакво смањење посвећености САД према нашим стратешким циљевима у Сирији". Ови циљеви су наводно пораз "Исламске државе" и повлачење снага под контролом Ирана, а идеју да "Асад мора отићи" амерички званичници стално помињу од када су се САД умешале у грађански рат у Сирији и одабрале страну побуњеника и екстремиста.

Прочитајте ОВДЕ коме су предвиђали брз крај али...

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

“Пустињска олуја” оставила дубоке ожиљке у Ираку.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА