Најновије

КФОР ПОТВРДИО, СПРЕМА СЕ ПОДЕЛА КОСОВА! Велика игра у јужној српској покрајини, шиптарски сепаратисти прете немирима?

НАТО пакт посредно је јуче потврдио да се припрема подела Косова и Метохије! Команданти овог војног савеза саопштили су, наиме, да су спремни да спрече евентуалне немире који би уследили у случају поделе или размене територије.

КФОР (Фото: РИА)

Челници западне алијансе објавили су да ће КФОР 'спречити свако насиље и нереде до којих би могло доћи у случају одлуке о подели јужне покрајине', чиме су заправо индиректно потврдили да је та идеја 'на столу'. Према њиховим речима, КФОР има више од 4.000 војника на Косову, што је сасвим довољно за неутралисање било каквих сукоба.

Адмирал Џејмс Фого, први човек Команде здружених снага НАТО у Напуљу, рекао је да је КФОР снажан и одлучан да обави све своје задатке.

- Што се тиче поделе, то су питања која би требало да буду решена кроз дијалог Београда и Приштине. Сваки пут кад се разговара о контроверзним решењима, постоји потенцијал за немир. Свесни смо да је време крцато догађајима и да има много разговора. Политички лидери покушавају да реше тешка питања, а у демократијама се не слажу увек сви. Неки људи имају тенденцију да неслагања изнесу на улицу, али им препоручујем да то не чине... - поручује Фого. Шеф НАТО додаје да КФОР има довољно војника за нереде.

- КФОР има више од 4.000 војника на Косову. Они су подржани, како то називамо, снагама за брзу реакцију. Тако да, ако постоји потреба, одговориће жестоко. Ипак, не очекујемо проблеме ни краткорочно, ни дугорочно. Имамо ми тамо и тешка возила и хеликоптере - подвукао је Фого.

Бивши потпуковник КОС Љубан Каран, упитан да прокоментарише ове наводе, каже да је ово "опасна вест", јер Албанци спремају најгори сценарио.

- Уколико командант КФОР, као веома добро информисана личност, говори о могућем избијању нереда на Косову, онда је то крајње узнемирујућа и забрињавајућа вест. На Косову се ништа не дешава ако то претходно нису одобриле или наложиле САД. Ако би стварно дошло до нереда, то значи да ни најновије изјаве америчких представника у вези са променом политичког курса према Србији нису искрене. Ако иза немира и напада на Србе стану САД, КФОР ће бити немоћан да их заштити без обзира на то колико уверљиво делују изјаве њиховог команданта... - упозорава Каран.

Безбедносни стручњак Милан Петрић оцењује да је КФОР имао обавезу да реагује неколико пута у последњих неколико година, али није.

- Очигледно је да реагују само у случају када Срби траже своја права. Њихова реакција углавном је пристрасна и готово увек у корист сепаратиста. А сепаратистички функционери дотерани су сада до краја и зато затежу ситуацију чак и по цену немира за које би окривили Србе. Улога КФОР јесте потпуно супротна и он би требало да буде гарант мира. У оваквој ситуацији требало би да изврше притисак на сепаратисте да смање ниво провокација и реализују оснивање ЗСО. Зато сумњам у њихове намере и сматрам да смо ми унапред осуђени као кривци - закључује Петрић.

НАТО и ЕУ не могу да нас спрече, Србија ће да нам уступи Прешевску долину - каже Тачи, више ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шиптари не дају митрополиту Амфилохију да уђе у цркву

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА