Најновије

Слобина последња понуда Америма за Косово: Српска крвница је одбила

Слободан Милошевић предложио је Американцима да СР Југославија уђе у НАТО покушавајући на тај начин да сачува Косово и избегне бомбардовање, открива српски шеф дипломатије.

Милошевић (Фото: Синхуа)

Предлог тадашњег председника, међутим, глатко је тада одбила сива еминенција Стејт департмента државна секретарка САД Мадлен Олбрајт. Уследили су конференција у Рамбујеу, ултиматуми које нисмо могли да прихватимо и НАТО агресија.

Дачић који је у то време био портпарол СПС и близак сарадник Слободана Милошевића, наводи да се све дешавало крајем 1998. године и почетком 1999, пре конференције у Рамбујеу, али и током тог скупа.

- Милошевић и Милан Милутиновић питали су директно Американце шта треба да се уради да не би било бомбардовања уз предлог да уђемо у НАТО, ако треба. Мадлен Олбрајт је то одбила, јер је циљ био да у Рамбујеу преговори пропадну и да дође до бомбардовања и заузимања Косова - објашњава Дачић.

Исту причу потврђује други високи функционер Милошевићевог режима, од којих су само неки присуствовали овим понудама. Тако бивши југословенски премијер Момир Булатовић каже да о томе постоји званични допис.

- То је Милан Милутиновић Предложио Мадлен Олбрајт. На том састанку пред Рамбује, кад јој је Милутиновић рекао да је Србија спремна да уђе у НАТО, онда се прво малтене онесвестила, јер није веровала шта јој нудимо. Онда се вратила и рекла: "Не, то није опција".

Чим се вратио из Хага 2010. године, некадашњи председник Србије и министар спољних послова Милан Милутиновић рекао је за РТС да се са тадашњом секретарком САД Мадлен Олбрајт срео четири пута. Према сазнањима некадашњег потпредседника Савезне владе Николе Шаиновића, није успео ни покушај да се опција уласка Србије у НАТО прогура преко тадашњег специјалног представника САД за Косово Кристофера Хила.

- Милошевић је понудио да Србија, односно Југославија, уђе у НАТО, а да заузврат сачува територијални итегритет. Тачније да Косово добије максималну аутономију. Понудили смо то преко Кистрофера Хила још у лето 1998. године. У хашкој документацији постоји снимљен одговор Хила Милутиновићу: "Господине Милутиновићу, то није тема. Воз је већ пошао са станице, не можете да ускачете накривини". Тај разговор је поновљен у Рамбујеу, али смо добили исти одговор.

НАТО забринут, нема одбрану од руских Искандера. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: republika.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА