Најновије

КАКВА ЈЕ СУДБИНА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Да ли је ли референдум почетак краја Србије?

Ако буде постигниут договор Београда и Приштине о њему ће се изјашњавати грађани на референдуму.

Референдум (фото: скриншот тв Прва)

То би био трећи референдум о Косову и Метохији

Званичници Србије кажу да је за питање на референдуму прерано, а стручњаци да би власт агресивном кампањом можда могла да убеди грађане да подрже разграничење као предлог.

На преговоре у Рамбујеу представници тадашње Југославије стигли су са јасном поруком народа. Годину дана раније грађанима је постављено питање: 

"Да ли прихватате учешће страних представника у решавању проблема на Косову и Метохији?" 

Скоро 95% изашлих рекло је НЕ, али уследило је бомбардовање. После 78 дана рата са надмоћнијим противником, упркос српском НЕ, Кфор долази на Косово и Метохију. 

Одбрана Косова и Метохије референдумом поновљена је 2006. године, када су се Срби изјашњавали о новом Уставу. Иницирао га је тадашњи премијер Војислав Коштуница. 

Предлог су подржале готово све политичке странке, па и тадашњи патријарх. 

Захваљујући томе данас имамо преамбулу и чланове Устава који дефинишу Косово и Метохију као део Србије и који се не могу мењати без референдума.   

Које ће бити треће питање које ће се поставити грађанима о Косову и Метохији?

Дачић каже да смо тек на крају почетка, јер још нема решења у интересу свих. 

"Тек после свега тога би треба видети уколико постоји расположење за прихватење тако нечега и ићи на референдум, али мислим да смо далеко од свега тога", наводи он.. 

Истраживања јавног мњења показују да Срби јесу за референдум као решење, али да неће пристати да Србија призна Косово зарад уласка у Европску унију. И за предлог о разграничењу грађани не дају довољну подршку. 

"Уколико би се на било који начин власт или они који су за то да референдум успе определили за неку од варијанти, једна од оних која би могла да успе је та подела. Врло условно, уз велику и изузетно агресивну кампању", каже Владимир Пејић из агенције Фактор плус. 

"Неће бити једноставно да тај референдум прође, али је много боље добити правичан референдум, добити реалне одговоре, него направити фингиран референдум који има за циљ да пребаци одговорност са власти на грађане", сматра Бојан Клачар из ЦЕСИД-а. 

Неки аналитичари се боје да би позитиван одговор на таквом референдуму и прихватање "разграничења" био почетак краја Србије и довео у блиској будућности до њеног распада и комадања од стране околних држава.

ОВДЕ погледајте шта нас чека ако успе Вучићева издајничка политика.

Извор: Прва/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Председник Милошевић о Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА