Најновије

ШОКАНТНО! Шиптари траже део црногорске обале

Агенција заступа приштинску фирму "Рекреатурс" за коју косовска државна институција тврди да је стварни власник атрактивног парчета црногорске обале, а не будванска истоимена фирма коју контролише бизнисмен Душко Кнежевић

Свети Стефан (фото:Pixabay)

Косовска агенција за приватизацију (КАП) затражила је од которског Основног суда да донесе привремену меру забране располагања земљишним комплексом од 33.000 квадрата у залеђу плаже Каменово.

Та агенција заступа приштинску фирму “Рекреатурс” за коју косовска државна институција тврди да је стварни власник атрактивног парчета црногорске обале, а не будванска истоимена фирма коју контролише бизнисмен Душко Кнежевић.

- Косовска агенција за приватизацију која дјелује као правни представник друштвеног предузећа Рекреатоурс са сједиштем у Приштини, поднијела је захтјев за верификацију непокретне имовине која се налази у Каменову, катастарска општина Свети Стефан. У сагласности са важећим законским оквиром у Републици Црној Гори, КАП захтијева од суда да изда прелиминарну забрану и такође захтијева да суд убиљежи овај правни спор у јавне катастарске досијее Општине Будва -.саопштено је “Вијестима” у Косовској агенцији за приватизацију.

У катастарској евиднецији Управе за некретнине на земљиште у Каменову уписана је белешка спора 7. августа.

"По тужби друштвеног предузећа Рекреатурс (у ликвидацији коју заступа КАП, примљена у Основном суду 1. августа ради утврђивања права својине" уписано је у катастру.

Залеђе плаже, где се некада налазило косовско одмаралиште, како се наводи у катастарској евиденцији, укњижено је највећим делом на фирму Рекреатурс ДОО Будва, а сукоришћење мањим делом имају Косовска банка у стечају и фирма Кожар СОУР Трговина, обе са седиштем у Приштини.

Пред црногорским судовима већ готово 30 година води се судска борба којом КАП жели да докаже да је фирма Рекреатурс из Приштине стварни власник 33 хиљаде квадрата на пени од мора, где је некада било изграђено одмаралиште за радника Косова. 

Прича о Каменову почела је још 1957. када је срески одбор на Цетињу извршио експропријацију 15.000 квадрата земље од староседелаца.

Изграђено је одмаралиште крајем педесетих година прошлог века за потребе радника са Косова, да би се 1989. Рекреатурс укњижио на додатних 12.000 квадрата, укупно 33.000, на колико се простире залеђе плаже.

Драма почиње након ратних дешавања на Косову, када се 1999. у говото оронуло радничко одмаралиште усељавају избеглице са Косова.

Неколико радника Рекреатурса из Приштине седиште фирме премештају у Будву и атрактивни комплекс књиже на ту фирму.

Компанија се приватизује и њу данас у целости контролише “Атлас група” Душка Кнежевића.

- У смислу заштите наших права, а у вези са Рекреатурсом, КАП је предузео све процесно-правне радње предвиђене важећим законима Републике Црне Горе, и по правоснажности ових одлука ће предузети кораке, у оквиру својих могућности, за међународну заштиту својих имовинских права -  саопштили су раније “Вијестима” у КАП-у.

Из Атлас групе су у више наврата истицали да су законито постали власници земљишног комплекса.

- Одлуком од 5. децембра 1985. додијељено је право својине Туристичком савезу Косова, а на основу претходне одлуке о експропријацији тих парцела. Да би одлуком Основног суда у Котору од 14. јануара 1986. био извршен пренос ових парцела са Туристичког савеза Косова на СИЗ за Одмор и рекреацију радника из Приштине. Друштвено предузеће Рекреатурс-Приштина је основано рјешењем о регистрацији у Привредном суду у Приштини и то под именом Друштвено предузеће за одмор радника, угоститељство и туризам Рекреатурс са сједиштем у Приштини, Улица видовданска 49, дана 22. маја 1992 - пише у документацији коју је КАП доставила црногорском суду.

Косовска Агенција потражује још неколико атрактивних локалција на црногорској обали, које су припадале тамошњим предузећима, а које су незаконито продате.
И мештани Каменова и Светог Стефана, већ више од деценију воде судску борбу за повратак ђедовине, која им је отета у ували Каменово и тврде да је већи дио земљишног комплекса њихов.

Кнежевићева Атлас група планира у ували изнад плаже Каменово да гради луксузно туристичко насеље "Каменово" које ће обједињавати два хотела и 14 вила са укупно 300 лежаја.

Инвестициони пројекат предвиђа, осим градње хотелско резиднецијалног комплекса, проширивање плаже, као и стављање у функцију каменог дела обале, као и градње привремених објеката спортско–рекреативних и забавних садржаја.

ОВДЕ погледајте се срушио потпорни зид на ауто-путу.

Извор: vijesti.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Црногорско приморје

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА