Најновије

СРПСКА ВОЈСКА БИЋЕ ЈАЧА ЗА 95 ТИПОВА НОВОГ НАОРУЖАЊА: Ево и којих...

Вишецевни лансер "морава", у који је уграђена не само домаћа памет него и ратно искуство, може да испаљује више различитих пројектила - ракете "пламен", "огањ" и "град" домета до 40 километара. У својој најновијој верзији, српске ратне "оргуље" добиле су савремени изглед, мању силуету, оклоп и - митраљез на куполи. Убојити лансер ракета до краја године биће послат на завршна испитивања у Технички опитни центар (ТОЦ), после чега ће бити спреман за серијску производњу.

Лансер "Морава" (Фото: Министарство одбране)

Овај сложени и напредни систем ратне технике само је једна од ставки са амбициозног списка наоружања којим ће у следећих неколико година бити опремљена Војска Србије. На овој листи налази се чак 95 типова различитог ватреног оружја, артиљеријских и ракетних средстава, летелица, муниције, извиђачких и средстава за комуникацију.

Највећи део наоружања и опреме са списка чине потпуно нови системи или успешно модернизована постојећа средства војне технике. Део наоружања на којем убрзано раде и стручњаци фабрике домаће наменске индустрије приказан је током последње посете председника Републике Александара Вучића Војнотехничком институту (ВТИ) у Жаркову. Ова војно-научна установа води главну реч у развоју наоружања и војне опреме у систему одбране Србије.

Инжењери ове установе, сами или у сарадњи са другим војним и цивилним установама и компанијама, тренутно раде на заокруживању више од 20 типова борбене технике. У њиховим рукама је развој широке лепезе производа наменске индустрије, од ваздухопловног и ракетног програма до испитивања материјала за униформе и војнички прибор.

Најсавременији производи домаће наменске индустрије, у коју је укључен ВТИ, јесу - навођене ракете. Иако тапију на чувени систем "алас" има приватна компанија "едепро", ВТИ се поноси развојем сродних система "кошава" и А-ДНД-18. Ове изузетно модерне ракете намењене су, пре свега, страним купцима, али због великог домета, изузетне прецизности и могућности навођења на циљ на списку су жеља и наше војске. И ове ракете могу да се испаљују из вишецевног бацача "морава".

ВТИ убрзано ради на модернизацији борбених возила пешадије БВП М-80.

- Постојеће платформе унапређене су бољим оклопом и "широм фамилијом" наоружања које могу да користе. Реч је о поузданом и провереном возилу које у зависности од модификација, може да обавља различите борбене и мирнодопске задатке. Почетна идеја је била да се БВП ојача, као и да добије домаћи топ калибра 30 милиметара - објашњавају у ВТИ.

У овој војно-научној установи истичу да је и командно-извиђачко возило БОВ у завршној фази тестирања, као и да на печат Техничког опитног центра чека и беспилотна летелица "врабац", која ће тиме бити спремна за оперативну употребу.

На списку средстава која у институту у Жаркову добијају свој коначни облик јесте и противавионски самоходни артиљеријски ракетни систем "пасарс", који би могао да преузме улогу тактичке заштите јединица од непријатеља из ваздуха. Новитет у овом случају чини спрега противавионског топа и ракетног система, који је ефикасан у дејству по циљевима на малим висинама.

- За нашу војску изузетно је важна и модернизација противоклопних ракета "маљутка", које су у широкој употреби. Веома је занимљива беспосадна платформа познатија као "мали милош". Иако величином мало средство, изузетно је применљиво у разлилитим ситуацијама, а на њему ради велики број домаћих фабрика - "Прва петолетка" из Трстеника, земунски "Телеоптик - Жироскопи"... - наводе у ВТИ.

"Заставина" пушка, "Телеоптиков" нишан

Међу најамбициознијим плановима наше војске јесте и пројекат назван "1.500 плус". Реч је о опремању копнених снага за брза дејства и осталих пешадијских јединица најсавременијим наоружањем и опремом махом домаће производње.

До сада је набављено 26 различитих група наоружања - најсавременијих пушака, пиштоља, нишанских система, ронилачке, пењачке и падобранске опреме. Првих 1.500 војника опремљено је са више стотина термовизијских и оптоелектронских система. У плану скоре набавке су нове "Заставине" пушка "М-17", која користи нови метак калибра 6,5 милиметара, нови "Телеоптикови" нишани, нове снајперске пушке и возила.

Подршка из ваздуха

Набавком авиона и хеликоптера Војска Србије добиће сасвим нови лик. Поред десет постојећих авиона "миг-29" (четири наша и шест донираних из Русије), у плану је да веома брзо из Белорусије стигну још четири летелице истог типа. Минск је одобрио испоруку и једног ПВО система малог и средњег домета.

У финалној фази су преговори о испоруци три хеликоптера Ми-17 и четири "летеће оклопњаче" Ми-35. Ова техника требало би да стигне следеће године, када по уговору са "Ербасом" стижу и летелице Х145М.

Ловци "миг 29" преузеће заштиту ваздушног простора и "ер полисинг", док ће хеликоптери бити задужени за подршку из ваздуха јединицама за брзо реаговање.

Стаматовић поручио Вучићу да неће одустати од кампа на Златибору. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА