Најновије

ШТА ЋЕ БИТИ СА НУКЛЕАРНИМ НАОРУЖАЊЕМ? Русија чека, а Америка ћути

"Рок за продужење Споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) истиче, а Вашингтон још увек није одговорио на предлоге Русије да се он продужи", изјавио је данас у интервјуу заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

Експлозија руске нуклеарне бомбе "Цар" јоја је била најјача икада људском руком произведена експлозија (фото: МОРФ)

СТАРТ је споразум који су првобитно потписале САД и некадашњи Совјетски Савез и увео је ограничење на количину нуклеарног наоружања којег једна држава може да поседује у свом арсеналу, као и број војних елемената који такво оружје могу да употребе.

По тренутном споразуму, који је потписан 8. априла 2010. године САД и Русија су ограничене на 1.550 нуклеарних бојевих глава, 700 "носача" интерконтиненталних балистичких ракета и тешких бомбардера.

Споразум предвиђа да државе два пута годишње међу собом размене информације о свом нуклеарном арсеналу, преноси ТАС С.

Агенција додаје да тренутни споразум двеју земаља траје до 5. фебруара 2021. године и постоји опција да државе споразум продуже или да направе нови.

Рјабков подсећа да "време истиче" и додаје да је на самиту америчког председника Доналда Трампа и његовог руског колеге у Хелсинкију 16. јула предложен дијалог о решењу бројних проблема о контроли броја наоружања.

- Ово је тренутно императив, не можемо да наставимо да се правимо да је све у реду, да ће се потешкоће и проблеми решити сами од себе. Напротив, проблеми у сфери контроле наоружајна и у сфери стабилности расту - рекао је Рјабков, преноси ТАС С.

Рјабков се запитао због чега САД не пружају одговор Москви по питању продужења СТАРТ-а.

- Да ли је зато што Американци нису закључили своју позицију или зато што чекају бољи тренутак да формулишу ову позицију из сопствених разлога, или немају организван тим који овим може да се бави - рекао је Рјабков.

ОВДЕ погледајте руске војне вежбе које тресу Далеки исток Русије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Експлозија “Цар” бомбе

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА