Најновије

АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ: Руси изгубили нуклеарну ракету током теста и сада не знају где је (ВИДЕО)

Американци тврде да се руска армија припрема да крене у потрагу за једним изгубљеним нуклеарним пројектилом, који је председник те земље Владимир Путин у марту поносно представио као ракету која може да погоди било који циљ у свету и против које нема одбране.

Буревестник (фото: МОРФ)

Амерички обавештајни извори наводе да је руска армија четири пута тестирала ново оружје, између новембра 2017. и фебруара ове године, и да су сви завршени неславно - рушењем пројектила у море.

Сада се због страха од цурења радиоактивног материјала припрема мисија потраге за изгубљеним пројектилом. ТВ станица ЦНБЦ преноси, позивајући се на америчке обавештајне изборе, да ће потрага бити извршена у Баренцовом мору. У потрагу за изгубљеном нуклеарком биће послата три војна брода, од којих је један опремљен за рад с радиоактивним материјалима. Научници су забринути да би радиоактивни материјал из пројектила могао да нанесе велику штету животу у океану.

- Ако је овај пројектил изгубљен у мору и буде лоциран и извучен без оштећења, онда хипотетички можемо да прођемо без загађења и ширења радиоактивности.

Али сумњам да је то могуће због велике силине удара при његовом паду у море. Ако испалите пројектил који је на нуклеарни погон или садржи нуклеарно пуњење, тај материјал ће завршити тамо где заврши и пројектил - рекао је Ханс Кристенсен, директор Нуклеарног информационог пројекта Савеза америчких научника.

Управо је председник Владимир Путин у великом обраћању нацији у марту рекао да Русија поседује нови тип нуклеарног оружја.

"У питању је стелт пројектил с нуклеарном главом, који има неограничени домет, непредвидиву путању и могућност да избегава пресретаче. Неухватљив је за све постојеће и будуће ракетне одбрамбене и противваздушне системе. Нико у свету не поседује слично оружје", казао је Путин.

Према тврдњама америчких обавештајаца, који су с великом пажњом пратили тестирање новог неухватљивог руског нуклеарног пројектила, најдужи лет је трајао нешто више од два минута, док је најкраћи био тек четири секунде. Нови руски пројектили користе погон на ракетно гориво за полетање, након чега се активира нуклеарни погон. Управо је изостанак активирања нуклеарног погона разлог за удес тестираних пројектила.

Никада нећете погодити која компанија прави највећи авион на свету, о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА