Најновије

У ЧАСТ ДЕСПОТА СТЕФАНА: Витезови се враћају у Манасију (ФOTO)

Витезови из 23 државе приказаће своје вештине и знања под зидинама манастира Манасија од 24. до 26. августа. Овогодишњи међународни витешки фестивал "Деспот Стефан Лазаревић - Just Out Манасија" биће у знаку јубилеја - шест векова ове светиње код Деспотовца.

Витез (фото: Pixabay)

Поред демонстрација витешког умећа, дегустације средњовековне хране и пића, представљања старих заната, богатог културно-уметничког програма уз песму и игру, посетиоци ће моћи да прошетају и кроз витешко село како би се упознали са средњовековним начином живота, оруђем и оружјем те епохе.

- Наш фестивал је посебан по томе што је породичног карактера, окренут деци и младима - говори нам Бојан Тасић, програмски директор овог витешког фестивала. 

- Приближавамо средњовековну културу и обичаје, витешка начела и врлине и водимо наше посетиоце на једно магично путовање кроз време уназад 600 година. У средњовековном кампу током та три дана витезови ће обитавати у својим шаторима, причати о историји земље из које долазе и борити се у част деспота Стефана Лазаревића, градитеља Манасије.

Програм је замишљен тако да у сваком тренутку на различитим штандовима у кампу посетиоци могу да се опробају у неким од вештина и заната.

- Стреличарство, бацање копља и гађање секиром биће доступни на самом уласку - каже Тасић. 

- Ту је и витешка школа јахања, као и борилиште за борбе у оклопима које су и најзанимљивији део дневног и вечерњег програма…

Осим Србије, ове године витезови долазе из 22 земље, а свој долазак из Чешке, Словачке, Немачке, Шведске, Русије, Италије... најављују преко сајтова и друштвених мрежа. Организатори очекују 600 витезова, дама и штитоноша, сходно јубилеју поводом кога организују овогодишњи Just Out фестивал. Удружење "Бели орлови" је витешки домаћин, а за овај догађај припремају се кроз разне радионице, тренинге мачевања и стреличарства у згради БИГЗ-а, где је њихово седиште у Београду.

- Један од циљева сваког фестивала витештва је правилна историјска реконструкција средњег века кроз војну историју и приказе из свакодневног живота народа из тог времена - каже Тасић. - Свака земља са средњовековном историјом има друштва која се баве оним што ми зовемо "средњовековном реконструкцијом" и кроз експерименталну археологију истражују тај период. У склопу друштава су често и стручњаци из историје, етнологије, антропологије и археологије, који, подржани на националном нивоу, раде тај посао професионално.

Фестивал Just Out се одржава тек четврти пут, већ је постао традиционално окупљање витешких дружина из Европе и света - наглашава Тасић. - По броју посетилаца, којих је само прошле године било око 100.000, а и по броју гостујућих земаља, улазимо у круг великих светских фестивала. Ако и даље будемо имали подршку, неће проћи много времена и ми ћемо се уписати у мапу светски познатих витешких турнира.

ОВДЕ погледајте како је блаћење игумана Саве Јањића договорено у врху државе.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Витешке игре у Манасији 2016.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА