Најновије

МОСКВА САОПШТИЛА РЕЗУЛТАТ ИСТРАЖИВАЊА: Запад је произвео најмање стотину хемијских агенаса сличних "новичоку"

МОСКВА - Земље Запада су од средине деведесетих година прошлог века произвеле најмање 100 хемијских агенаса слицних "новичоку", наводи се у извештају који је објављен у среду на сајту руског Министарства спољних послова.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Министарство је подсетило да је у јануару 1993. године Москва међу првима потписала Конвенцију о хемијском оружју и одмах почела њену примену, преноси агенција Тасс.

"Елиминација руског хемијског оружја је извршена под строгом међународном контролом. Тај обиман процес је довршен 27. септембра 2017. године", наводи министарство.

У извештају се додаје да је генерални директор секретаријата Организације за забрану хемијског оружја (OPCW) потврдио финалну елиминацију хемијског оружја у Русији.

"Када се ради о супстанци названој `новичок` у западним земљама, њена структура је први пут представљена 1998. године у бази података америцког Националног института за стандардизацију", наводи руско министарство .

"Око 20 земаља Запада истраживало је сличне супстанце као што је новичок од средине деведесетих. Они су проучавали начине како да га набаве, као и његове штетне ефекте", наводи се у саопштењу.

Министарство напомиње и да стране научне публикације садрже формуле чак 100 једињења која у некој мери имају својства слицна "новичоку".

Министарство је истакло и да је доста тешко именовати земљу из које је потекао тип агенса какав је идентификован у британском граду Солзберију, имајући у виду чињеницу да су методе набављања једињења сличних новичоку веома раширене на Западу, преноси Тасс.

Руси имају нови тенк! Погледајте ОВДЕ фантастичну челичну звер која Америма утерује страх у кости.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Колико је опасан "новинар"?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА