Најновије

Ако имате мање од оволико зуба прети вам дуга, непријатна и смртоносна болест

Људи који воде рачуна о својим зубима имају мање шансе да пате од инсомније, јер пензионери који имају мање од 10 својих зуба ретко када имају 7 сати квалитетног сна који им је потребан како би нормално функционисали.

Илустрација (Фото: pixabay)

Недостатак зуба утиче на положај језика у устима што може да доведе до појаве спавајуће апнее, која се јавља када се зидови грла опуштају и сужавају током спавања што утиче на поремећај нормалног дисања. Инсомија доводи до повећања крвног притиска, шлога, срчаних болести и депресије.

Истраживачи са Универзитета Сендаи у Јапану посматрали су групу од 23.444 особа просечне старости 73 године. Резултати су објављени у журналу Медицине спавања и указују да 10 и мање зуба у устима узрокује спавање од мање од 4 сати или више од 7 током ноћи.

Недостатак сна води до појаве шлога, дијабетеса, срчаних обољења и преране смрти. Старије особе које имају 20 зуба имају највеће шансе да спавају препоручених 7 сати током ноћи.

Сан је веома важан како би се мозак одморио и решио непотредног “садржаја”, а услед недовољно сна систем ради прековремено и долази до уклањања чак и здравих нервних ћелија. Због тога је веома важно да у току ноћи имамо квалитетан сан, како се наш мозак не би сам “појео”. Уколико имате неки здравствени проблем везан за зубе веома је важно да се јавите стоматологу јер тиме инвестирате у ваше здравље на дуге стазе.

Највећа пљачка у историји Србије. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф


 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Савети како превентивно деловати против ширења морбила

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА