Најновије

АМЕРИКАНЦИ У СТРАХУ ОД СВЕ ЈАЧЕ РУСИЈЕ: Вашингтон обнавља своју Другу ратну флоту (ВИДЕО)

Американци су деценијама држали целу једну ратну флоту – називали су је Другом – којом су СССР блокирали у северном Атлантику и држали да `на нишану` из вода Северног леденог океана. А онда су је – када је Борис Јељин почео да им једе из руке, а још им се учинило да Русија никада неће успети да поврати војну моћ – начисто расформирали.

Америчка флота (Фото: Јутјуб)

У  страху од јачања Русије, сада су одлучили да је формирају поново. И поново јој одредили исте задатке. Без правдања „црвеном опасношћу“.

Командант америчке Ратне морнарице – адмирал Џон Ричардсон – на церемонији у Норфолку, посвећеној `камбеку Друге флоте, рекао је:

„Ми морамо сачувати наше предности и доминацију на океанима и морима. Друга флота сада ће своје задатке обављати у условима јачања Русије“.

Друга флота је била формирана 1950-те и имала је важну улогу у парирању СССР у време Хладног рата. Расформирао ју је коначно 30. септембра 2011-те Барак Обама.

Међутим, у мају 2018-те је Ратна морнарица САД  објавила њену обнову да би контролисала све испред Источне обале и воде северног Атлантика. Као посебан задатак јој је одређено  „супротстављање територијалним аспирацијама Москве према савезницима САД“.

Да би се ово донекле ублажио, адмирал Ричардсон је изјавио:

„Не враћамо Другу флоту зато што стремимо сукобу са Русијом. Многи су већ износили претпоставке да њена обнова значи прегруписање ради вођења ратних дејстава и као тежњу да њо њих дође. Ништа није далеко од истине као такве претпоставке. Не, Друга флота је наш динамични одговор на динамичну атмосферу у офласти безбедности“.

Експерт московског Института за САД  и Канаду – Владимир Васиљев – сматра да ће реална обнова Друге флоте наићи на `немале проблеме` и да ће реално потрајати неколико година.

„Повратак Друге флоте биће у функцији борбе са Русијом за Арктик као Арктик, а и као важну зону конфронтације и `додира` са Русијом. Само, неће је бити лако формирати. По америчким стандардима, флоту чине један или два носача авиона, 5-6 подморница и десетак разарача, а Друга флота је и била расформирана примарно због недостатка новца у буџету Пентагона“.

Обновљена Друга флота имаће базе на Источној обали САД, у ратним лукама Велике Британије и Норвешке.

Ко и шта све чува Кримски мост! Преко центра Крима сада граде и аутопут! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА