Најновије

НАРОД ЗА ВРАЋАЊЕ ВОЈНОГ РОКА: Мање би губили време на телефонима, били би чвршћи и одговорнији

Одлука о евентуалном поновном увођењу војног рока биће донета у складу са интересима Србије - поручио је председник Александар Вучић, уз напомену да дефинитивна одлука сигурно неће бити на брзину донета. Он је рекао да би овај подухват државу коштао између 90 и 100 милиона евра.

Илустрација (Фото: Vs. rs)

- Процена бившег министра одбране Зорана Ђорђевића о 600 милиона евра или 70 милијарди динара цене поновног увођења војног рока односи се на војни рок у трајању од годину дана. То би значило да пола године служења војске кошта 300 милиона, а три месеца 150 милиона евра. Ми смо израчунали да је за три месеца довољно између 90 и 100 милиона евра - каже он.

Војни врх државе приликом доношења дефинитивне одлуке о питању могућег враћања служења војске, узеће у обзир интерне анализе и истраживања јавног мњења. Једно од последњих, које је спровео "Истраживачки центар за одбрану и безбедност" показало је да поновно увођење војног рока подржава чак три четвртине грађана Србије.

- Укупно 77 одсто мушкараца подржало је ову могућност, уз коју је стало и 73 процента испитаних жена. Редовно служење војске има највећу подршку међу популацијом старијом од 60 година, а најмању међу грађанима старости између 40 и 49 година старости - наведено је у закључку овог истраживања.

Однос према војсци, било професионалној или регрутској, међутим, није исти у свим деловима државе. Најмање проблема са попуном јединица има на југу државе где је и одзив за служење војног рока некада био најбољи. Нешто је другачија слика у великим градовима, попут Београда, Новог Сада, Крагујевца, као и Војводине, где је више грађана резервисано према ангажману у оружаним снагама.

Грађани које смо анкетирали по градовима Србије, који се залажу за увођење војног рока као разлоге за то наводе чињеницу да војска међу младе нараштаје уводи дисциплину, чини их чвршћим, учи их правим вредностима, патриотизму. Такође, сматрају да младићи треба да науче да рукују оружјем, а као један од разлога наводе и то да би их служење војног рока "одвојило" од мобилних телефона, телевизора, "блејања" на друштвеним мрежама и увело поновну социјализацију међу омладину.

Они, пак, који су против враћања војног рока сматрају да децу која не желе нешто да раде не треба на то терати, да нам је доста звецкања оружјем, и ратова. Они се, углавном, залажу за формирање професионалне војске.

У Нишу већина сматра да је повратак војног рока добра идеја.

Никола Живановић (16) каже да га радује могућност да служи војни рок.

- Причао сам о томе и са својим родитељима да планирам да добровољно служим војни рок уколико он не постане обавезан. Иначе, волим историју, освојио сам друго место на републичком такмичењу и пуно би ми значило да научим војне доктрине - каже Живановић.

У Бору, на пример, има мишљења да би војни рок требало увести и за жене. То сматра Матеј Ернек-Ползер (72), наглашавајући да су жене равноправне са мушкарцима.

Бранко Шешлија (50), приватни предузетник, из овог града подржава у потпуности идеју о увођењу обавезног служења војног рока.

- Наше генерације су ишле у војску и одатле излазиле као бољи и чвршћи људи. Мислим да би војни рок требало да траје шест месеци, јер би се деца научила и дисциплини и променила би начин гледања на живот - каже овај становник Бора.

И велики број грађана Краљева, Крагујевца, Пожаревца... подржава војни рок.

Када је реч о покрајини, служење војног рока свесрдно подржава и Хаџи Драгослав Гајић, инжењер грађевине из Новог Сада.

- Србији је потребна јака стајаћа војска, злу не требало, поготово ако се има у виду да нам неке околне државе баш не мисле добро - каже Гајић, и додаје да се његов син, који је завршио студије и почео да ради, већ распитује о иницијативи јер жели да служи војску.

Владимир Ф. Јовановић (24), студент из Новог Сада, мишљења је да служење војног рока треба да буде засновано на добровољној основи.

ПРОМОЦИЈА РЕЗЕРВНИХ ОФИЦИРА

У касарни "Генерал Јован Мишковић" на Бањици у петак је одржана свечаност поводом завршетка школовања слушалаца Курса резервних официра класе "Март 2018", на којој је начелник Војне академије, пуковник професор др Мирослав Талијан поручио да је Војска Србије богатија за једну младу генерацију, племениту, образовану, мотивисану и спремну за велике напоре и искушења.

ГЛАСАЊЕ И У СКУПШТИНИ

Уз предлог председника Александра Вучића о враћању обавезног војног рока стала је у петак и председница Скупштине Маја Гојковић. Он је најавила да би ово питање могло да се нађе на дневном реду парламента у наредне две године:

- Потребно је добро размотрити да ли би обавезни војни рок требало ограничити на три месеца или на пола године.

Војска Србије може да спречи кишу, више ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пројекат опремања Војске Србије "1500 плус"

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА