Најновије

ТАЧИ: Договор са Београдом о разграничењу би био историјски успех и победа за Албанце

Нико не треба да страхује од потенцијалног "мировног споразума" са Србијом, чак иако то подразумева "корекцију" граница, рекао је данас председник привремених приштинских институција Хашим Тачи.

Тачи (фото: Правда)

- Косово и Србија неће бити ни први, ни последњи који су правили корекцију граница како би решили конфликт - указао је он на прес конференцији у Алпбаху. 

Ако постигнемо договор о разграничењу у дијалогу са Београдом, то би био, рекао је Тачи, историјски успех и победа за Албанце, а, ако не постигнемо, остаће отворена многа питања, не само за Косово и Србију, већ цео Балкан.

Тачи је, осврнувши се на састанак који је одржан у Бечу са канцеларом Курцом, рекао да би аустријски канцелар могао, као председавајући ЕУ, могао да игра кључну улогу за стабилност и мир на Западном Балкану. 

- Време је да напредујемо брже и на бољи начин. Дијалог и преговори о нашем споразуму су тешки са Александром Вучићем. Није тајна да имамо велике разлике у ставовима о "мировном споразуму". Али истовремено смо опредлејени да наставимо преговоре, да размотримо многе опције које би донеле договор - рекао је он. 

Тачи је казао да је боље да се споразум постигне што пре, јер ће омогућити бржи напредак ка ЕУ. 

- Решавање питања демаркацје са Црном Гором трајало је три године, и било је тешко, али смо га решили. Не треба губити време, године и деценије за постизање спорзаума и помирење - поручио је он. 

Он је истакао да је Косово опредељено да оствари циљ приближавања ЕУ, додајући да је у томе кључан тежак процес дијалога са Београдом. 

- Ушли смо у завршну фазу дијалога и потребна нам је подршка ЕУ, САД, али и остатка међународне зајендице, како би постигли правно обавезујући споразум. Без тог договора Косово и Сбрија ће блокирати једна другу у напредовању ка ЕУ, а регион ће наставити да буде изложен ризику нестабилности - нагласио је Тачи. 

ОВДЕ погледајте све о новом нападу на Србе у Црној Гори.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Истина о Косову и Метохији коју је председник Милошевић изрекао у два минута

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА