Најновије

ИНЖЕЊЕРИ ОПТУЖЕНИ ЗА РУШЕЊЕ ЗИДА: Пројекат мењан без наше сагласности

Двојица од 16 инжењера окривљених за обрушавање потпорног зида код Предојана тврде да они стоје иза првобитног пројекта, који је касније мењан, што они, како тврде, нису потписали.

Срушени потпорни зид (фото: Јутјуб)

Инжењер Бранко Јелисавац, из Института за путеве који је радио ревизију главног пројекта на Косини 2 на Коридору 10 чији се потпорни зид срушио 19. августа, каже да се није срушио главни пројекат Саобраћајног института ЦИП - који су ти инжењери одобрили - "већ неки туђи пројекат, који су радили неки други људи, а њих нема на списку за одузимање лиценце".

Јелисавац, чије се име нашло на списку 16 инжењера за које је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре од Инжењерске коморе затражило одузимање лиценци за рад, изјавио је  да размишља кога да тужи што му се каља професионални углед без, како каже, утврђивања стварног узрока рушења потпорног зида.

"Нико не бежи од одговорности, али не може министарство да стави за одстрел људе кад грешака може бити разноразних. Можда је извођач радова имао лошу марку бетона, можда су нешто лоше урадили", наводи Јелисавац, који тврди да је главни пројекат мењан 11 пута.

И Милан Поповић, инжењер који је један од пројектаната главног пројекта ЦИП за Косину 2 код Предојана, сматра да је стављање 16 инжењера на списак за одузимање лиценци - непримерена реакција Министарства грађевинарства на изјаву директора ЦИП Милутина Игњатовића да рушење потпорног зида нема везе са основним пројектом.

"Наши пројекти су мењани без наше сагласности. Ја нисам ставио свој потпис на то што се срушило, ја сам ставио свој потпис на нешто што није извођено", каже Поповић, који напомиње да се за 39 година његовог рада ниједан од више од 80 изведених објеката није срушио.

Због Грделице пријаве против 16 инжењера

Инжењерска комора Србије потврдила је данас да је тужилац Коморе примио пријаву Министарства грађевинарства против инжењера који су учествовали у изградњи на Коридору 10, где се срушио зид и да ће после изјашњавања инжењера и прибављања доказа одлучити да ли ће бити подигнут оптужни предлог или ће суд части одбацити пријаву.

Инжењери које је пријавило министарство први пут су пријављени и раније нису имали поступке пред судом части, наводе у Комори.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић прошле недеље најавила је да ће тражити одузимање лиценци свим инжењерима који су потписивали пројекте на косини на којој се срушио зид на Коридору 10.

Она је навела да је пројекат мењан 11 пута, да је министарство дало дозволу још 2010. и да након тога није консултовано, односно обавештавано о променама пројекта.

Министарка је навела и да је питање ко је тражио промене пројекта, питање за Коридоре Србије који су инвеститор.

У Инжењерској комори на питања наводе да им се, у периоду који је претходио рушењу овог зида, нико није обраћао за мишљења у вези Коридора 10.

Како немају документоване податке у вези са овим пројектом, кажу и да "нису у могућности да се изјасне и дају мишљење о разлозима рушења зида на Коридору 10".

"По прибављању целокупне документације и теренских података може се дати мишљење о разлозима рушења зида и одговорности учесника", кажу у Комори.

Да би се утврдило има ли одговорности инжењера за рушење зида на косини 2 на Коридору 10, тужилац коморе ће прво спровести претходни поступак, односно позваће пријављене инжењере да се изјасне и прибавити доказе.

После тога тужилац одлучује да ли ће подићи оптужни предлог или одбацити пријаву.

"У случају подизања оптужног предлога судско веће спроводи јавну расправу на којој се саслушавају странке и изводе докази. Ако се утврди постојање одговорности пријављених чланова Коморе, Суд части у зависности од тежине дела, може изрећи и меру одузимања лиценце" , кажу у Инжењерској комори.

Напомињу да је у овом, као и у сваком другом случају, током поступка неопходно поштовати претпоставку невиности.

Одузимање лиценце је најтежа мера коју изриче Суд части Инжењерске коморе и она се може одузети на период од шест месеци до пет година.

Инжењерска комора Србије истиче да може поступати само према својим члановима са лиценцама и страним инжењерима уколико поседују лиценце одговорног пројектанта, извођача радова, урбанисте или планера.

"Правним лицима која учествују у реализацији пројеката од капиталног значаја, лиценце издаје Министарство сагласно Правилнику о начину, поступку и садржини података за утврђивање испуњености услова за издавање лиценце за израду техничке документације и лиценце за грађење објеката за које грађевинску дозволу издаје Министарство, односно аутономна покрајина", наводе у Комори.

Уколико се утврди одговорност правних лица лиценцу им може одузети Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Пријава поднета против пројектаната и инжењера

Пријава је поднета у петак, 24. августа, против пројектаната, као и оних инжењера који су обављали техничку контролу главног пројекта за изградњу дела ауто-пута Е75 на деоници Грделица (Горње поље) - Царичина долина.

У пријави се наводи да је у последња два месеца "мобилност терена била значајна и кулиминирала је тог јутра, када је дошло до урушавања дела конструкције, да би после двадесетак сати дошло до новог обрушавања".

Основ за подношење пријаве против 16 инжењера је то што су потписали пројекат конструкције која се урушила што је могло да угрози животе и безбедност људи и за последицу је имало велику материјалну штету.

Наводи се да је захтев Министарства грађевине да се одговорнима одузму лиценце, јер су без дозволе 11 пута мењали трасу ауто-пута.

Првобитно решење из априла 2010. године није било могуће извести на терену, па је извођач радова предложио измену.

Ново решење претрпело је 11 измена, а утврђено је да никада, у складу са законом, није спроведен поступак за измену главног пројекта, нити прибављена нова грађевинска дозвола.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у пријави констатује да се законске процедуре приликом накнадних 11 ревизија нису поштовале, а сумња се да су све допуне главног пројека последица директног договора између инвеститора и извођача.

ОВДЕ погледајте зашто је Хрватска у дубокој депресији.

Извор: Танјуг/ФоНЕТ/Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Срушени потпорни зид у Грделичкој клисури

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА