Најновије

КУРЦ: ЕУ не сме да изгуби Западни Балкан

Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је вечерас да има осећај да постоји приметно приближавање Београда и Приштине.

Круц (фото: Синхуа)

"Ту ситуацију треба искористити за проналажење решења", нагласио је Курц на Европском форуму у Алпбаху.

У дебати о будућности ЕУ, на питање студента пореклом из Босне и Херцеговине о ставу о промени граница на Западном Балкану, што се у последње време спомиње, уз тврдњу да Босни прети рат у том случају, Курц је рекао да је у БиХ ситуација изазовнија.

"Међутим, имам наду да што се више држава региона приближава ЕУ, то ће оне земље, у којима је политичка ситуација тежа, бити подстакнуте да напредују", навео је аустријски канцелар.

Негирао је да је у свом излагању говорио о Западном Балкану као кризном жаришту, већ је рекао да се залаже да регион уђе у ЕУ.

"Не говорим о Западном Балкану као о кризном жаришту, већ као региону који треба да буде чланица ЕУ, а кризна жаришта не могу приступити", објаснио је Курц.

Рекао је да је са руководством у БиХ пре пар недеља разговарао, са председником привремених институција на Косову у петак, и да верује да су они свесни да је у ЕУ, Аустрија најснажније подржава регион.

"Ми се осећамо историјски повезани са овим земљама, тамо смо веома економски активни, постоји и снажна људска повезаност. Ми смо највећи подржаваоци региона у ЕУ", подвукао је аустријски канцелар, који је данас у Алпбаху обележио 32. рођендан.

Курц се заложио за приступање земаља Западног Балкана Европској унији, упозоривши на опасност да би се регион, у супротном, могао наћи под утицајем других.

Курц је, на Европском форуму Алпбах, рекао да треба имати у виду да Западни Балкан нема само европску перспективу.

"Истина је да постоји перспектива приступања ЕУ, или за снажнији утицај Русије, Турске и из других делова света", објаснио је он.

"Изгубити тај регион који је тако близу нас било би лоше по Западни Балкан, али и нас у ЕУ", упозорио је Курц који тренутно председава Савету Европске уније.

ОВДЕ погледајте како Срби са Косова не верују Тачију Змији.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин и Курц у Бечу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА