Најновије

ПУТИН ИЗНЕНАДИО ТРАМПА: Русија у Африци постаје доминантна сила – војни и привредни уговори у успону

Русија и Централноафричка Република (ЦАР) су 21. августа потписале споразум о војној сарадњи. Руски министар одбране Сергеј Шојгу и његова ЦАР колегиница Мари-Ноел Којара су се састали уочи одбрамбеног форума Војска-2018, изван Москве, како би финализовали тај споразум.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Према речима руског шефа одбране, Централна Африка “је обећавајући партнер на афричком континенту.“ Документ обухвата испоруке оружја и обуку особља.

Централноафрички официри ће проћи кроз курсеве обуке на руским војним академијама и колеџима. Ове године, Русија је већ послала лака наоружања, ракетне бацаче и противавионске топове за два батаљона. У тој земљи има 175 војних и цивилних инструктора за обуку особља.

Руска Федерација има војна партнерства са Камеруном, Демократском Републиком Конго (ДРК), Нигеријом, Кенијом, Буркином Фасо, Угандом, Јужним Суданом, Мозамбиком и Анголом.

2017. године је судански председник Омар ал Башир затражио од Русија да заштити његову земљу “од агресивних дела Сједињених Држава.“ Све у свему, Русија је одговорна за око 30% укупног снабдевања оружјем у региону.

Војна сарадња иде руку под руку са напретком у другим областима. У марту је руски министар спољних послова Сергеј Лавров отпутовао на петодневну афричку посету Намбији, Зимбабвеу, Анголи, Мозамбику и Етиопији. Он је потписао трговинске споразуме са Анголом и Мозамбиком, а такође је ојачао дипломатске везе са новом владом Зимбабвеа.

Руске компаније истражују налазиште платине Дарвендејл, једно од највећих на свету. Руска Алроса је присутна у Анголи, земљи богатој дијамантима. Москва и Луанда су ангажоване у преговорима о сарадњи у производњи угљоводоника.

Прошлог октобра је Русија потписала споразум од 20 милијарди долара за изградњу две нуклеарне електране у Нигерији. Недавно су успоставили посебан однос са Руандом како би повезали Русију са источноафричком заједницом.

Бенин, Етиопија, Гвинеја, Мозамбик, Танзанија и Зимбабве, између осталих, су током протекле деценије осетиле олакшање руског дуга. Русија ради са рударским индустријама Зимбабвеа и Гвинеје и сарађује са Суданом по питању нуклеарне снаге.

Русија и Афричка унија (АУ) су тренутно у процесу израде концептуалног оквира споразума о сарадњи.

Русија је показала афричко пословање на Међународном економском форуму у Санкт Петербуругу 2018. године. Предвиђено је да она буде домаћин форума Русије и Афричке уније 2019. године. Према речима министра спољних послова Сергеја Лаврова, форум ће представити свеобухватну, стратешку мапу пута за више економске сарадње и широк спектар инвестиционих могућности, плус ефикасне начине за решавање проблема регионалне безбедности и побољшање јавне дипломатије у Африци.

Руски односи са Јужноафричком заједницом за развој су такође у успону.

Државе региона желе да диверзификују своје спољне односе. Москва им помаже да постигну овај циљ, јер ужива репутацију поузданог и прагматичног партнера који је у стању да се бави регионалним питањима, како на дипломатски тако и на војни начин.

Она одржава добре односе са свима у региону, чинећи Русију правим избором када је реч о тражењу партнера за мировне операције. Растући утицај Русије у подсахарској Африци је део шире слике, јер се њена снага знатно развила на Блиском истоку и у Северној Африци.

Нове санкције САД против Русије ступиле на снагу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли су Трамп и Путин причали о Косову? 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА