Најновије

СКАНДАЛОЗНЕ ПРЕТЊЕ ЕНГЛЕЗА: Ако дође до поделе Косова, узећемо вам Војводину и Санџак

Ако се Срби и Албанци договоре о разграничењу на Косову, Србија ће остати без Војводине и Санџака!

Педи Ешдаун (Фото: Јутјуб)

Ову претњу, коју чак није ни увио у дипломатске обланде, како се то иначе ради, упутио је Београду Педи Ешдаун, некадашњи високи представник УН за БиХ.

Да се ради само о бившем дипломати-јастребу ни по јада, проблем је што Ешдаун важи за човека изузетно блиског званичном Лондону и једног од гласноговорника такозване америчке дубоке државе (читај Хилари Клинтон) у Европи, па је јасно да његове речи имају много дубље значење.

Његова порука, кажу извори из дипломатских кругова, директна је, брутална и повезана с оним што је пренето Албанцима. Да би се то спречило, ако треба, Енглези су спремни да запале цео Балкан. 

- Свака промена граница на Балкану неизбежно води у рат. Мењаће се границе Косова и Србије. А шта је са Војводином? Мислите ли да ће Албанци у Македонији и Црној Гори бити мирни? Шта ћемо са Санџаком? И, на крају, шта ћемо са БиХ? Хоћете ли да усред Европе имате муслиманску државицу, окружену непријатељима и са растућим радикалзмом у њој? Запањујуће је колико се неозбиљних и неспособних људи бави озбиљним и опасним питањима - изрекао је Ешдаун за Дневни аваз, пропуштајући само да каже да су иза крвавих сценарија на овим просторима, попут ових које најављује, најчешће стајали управо његови сународници и пријатељи у Вашингтону.

Да неко не дође у забуну да Ешдаун игра за себе и говори ствари иза којих не стоки званични Лондон, побринуо се дан раније британски амбасадор у Београду Денис Киф. Његова порука је на први поглед за нијансу блажа, али онима који умеју да читају између редова, подједнако злогласна, гласила је:

- Када посматрамо идеје о размени територија или промени граница, ми видимо ризик и цену коју та идеја носи и коју мора да има у виду свако ко о томе размишља - наводи Киф.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, претњу отцепљењем Војводине и Санџака назвао је моралном мизеријом.

- Прво некоме нешто отмеш, па онда кажеш пуј-пике одсад више нема - истиче Дачић.

Слично мисли и министар одбране Александар Вулин.

- Да ли је разграничење Републике Ирске и Уједињеног Краљевства изазвало мир или рат? Где је Ешдауну била та памет када су разбијали СФРЈ?

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић има нешто другачије виђење.

- Тврђи став од Лондона по питању Косова има Немачка. Када Британци кажу да идеја разграничења носи ризике и да би могла да се плати нека цена, то не значи да су они против, већ упозоравају на могућу опасност.

Путин провео одмор у Сибиру са министром војске и директором ФСБ. Више о томе читајте ОВДЕ. 

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Нећемо да Срби буду понижени и да буду губитници

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА