Најновије

ПОЗНАТИ АДВОКАТ ТВРДИ: Слобу нису отровали, његова смрт је спасила Србију

Слободан Милошевић, бивши председник СРЈ и Србије, није отрован у Хагу, како то неки тврде, већ је 2006. умро од срчаног удара који је уследио након што је обавештен да неће бити лечен у Русији, каже адвокат Боривоје Боровић!

Милошевић (Фото: ICTY)

Он тврди да теорије о тровању Милошевића у затвору нису тачне јер је Хагу он био потребан жив како би остварили своју намеру и осудили га за геноцид.

- Сматрам да је Милошевић учинио највећу услугу српском народу када је умро, па немамо осуђујућу пресуду за геноцид, што би јако оптеретило цео српски народ - започиње причу Боројевић.

Наводи да је тог 11. марта 2006. године, када је Милошевић преминуо, био у Хагу.

Заваравали Милошевића

- Шетао сам Схевенингеном са Зденком Томановићем, правним саветником Милошевића. Око два сата смо шетали, анализирали неке предмете и он ми је саопштио да је управо то јутро Слободан Милошевић добио вест да неће бити лечен у Русији. Био је, иначе, завараван од неких професора београдског Правног факултета да ће они некако да му омогуће да из Хага буде пребачен у Русију. Чак је званично била послата молба, одбијена је, писана је жалба и Милошевић је тог дана добио тај негативан одговор. И због тога је добио срчани удар - тврди Боровић.

Он објашњава и зашто су накнадне приче да је експредседник убијен нетачне:

- Потврђујем да је тачно ово што говорим зато што сам тог јутра када је преминуо био у Хашком суду. Гледао сам како хашки тужиоци по степеништу малтене плачу од несреће што нису зграбили осуђујућу пресуду против Милошевића пошто је умро. То је истина и то је историјска чињеница.

Писмо Лаврову

Управо је адвокат Зденко Томановић недавно отворио душу и открио да га је, дан пре него што је у ћелији пронађен мртав, Милошевић замолио да његово руком написано писмо однесе у руску амбасаду са захтевом да се оно преда руском министру Сергеју Лаврову.

- У том писму се жалио да га у Трибуналу трују и тражио да га Русија спасе и заштити. Ја сам одмах предао то писмо у руској амбасади, а пријем тог писма је касније потврдио и Лавров. Дан касније, Милошевић је пронађен мртав - испричао је Томановић.

Теорије завере: Бели прах, погрешни лекови...

Милошевићеве партијске колеге из СПС и лекари протеклих година у јавности су износили тврдње да је он у Схевенингену неадекватно лечен, па чак и трован.

Тако је навођено да су му давани погрешни лекови и да је у његовој крви нађен "рифампицин", који неутралише дејство лекова за регулацију крвног притиска.

Лидер СРС Војислав Шешељ је причао о сумњама Милошевића да га трују, те да му је једном показао како се на дну чаше у коју је сипао флаширану воду таложи неки бели прах.

На последњем суђењу Милошевић се жалио да му је "глава тешка пола тоне", али изостала је реакција лекара.

Бројке

-12 година прошло од смрти Милошевића

-5 година Милошевић провео у Хагу.

Чињенице

- постао први председник Србије децембра 1990.

- председника СРЈ од 25. јула 1997. до 5. октобра 2000.

- ухапшен у Београду 1. априла 2001.

- 28. јула 2001. изручен Хашком трибуналу

- оптуживан за геноцид, ратне злочине у БиХ, Хрватској и Косову током деведесетих

- преминуо 11. марта 2006.

- процес у Хагу обустављен 14. марта 2006.

Русија испред обала Сирије поставила десет ратних бродова и две подморнице. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Слободан Милошевић - Ја злочинац а папа свети отац ?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА