Најновије

ИСПОВЕСТ ДЕВОЈАКА СА ЈАХТИ: Имамо 8000 евра, али гости траже... (ФОТО/ВИДЕО 18+)

Са доласком лета луке далматинске обале, француске ривијере и обале Амалфи пуне се луксузним суперјахтама.

Девојка са јахте (фото: Pixabay)

Ова невероватна пловила поседују и на њима уживају славни, чланови краљевске породице и титани разних индустрија. Глатка пловидба тих колосалних бродова зависи о трупи посвећених делатника, а међу најмарљивијима су стјуардесе. Саме себе називају глорификованим домаћицама, али оне су много више од тога.

Додаје да су стјуардесе са јахти забављачице, чистачице, мајсторке за коктеле, конобарице па чак и учитељице јоге. Водитељка стјуардеса Џема Хулберт у овом је послу већ седам година.

Ми се бринемо о гостима, све што им је потребно одрађујемо и пре него што схвате да им то треба - тврди ова 25-годишњакиња, додајући да су захтеви гостију понекад прилично необични. Примера ради, једном је гост хтео купку од пола каде обичне воде, пола каде флаширане воде Фиџи, те пола шољице дечијег уља.

Било је јако забавно чистити мермер након тога – каже Хулберт.

Имала сам и чартер госта који је купио винтаж Хермесову торбу па је наш књиговођа морао организовати приватни авион из Монака за Америку како би се преузела торба да би је наш гост могао носити на гала вечери - додала је.

И Челса Нилсен ради као стјуардеса и учитељица јоге на суперјахти, а каже да је њен посао исцрпљујућ, али и захвалан.

Гости су навикнути на луксуз, они немају осећај да се неко брине о њима 24/7 - рекла је та 33-годишњакиња.

Ретко има слободне дане.

- Они имају иста очекивања као ја кад одем у ресторан, али људи за које сам радила и радим заиста су захвални и грациозни. Увек је очигледно ко долази из генерацијама богате породице, јер се држе отменије и грациозније од оних који су се тек обогатили, а који држе нос у небесима - додала је.

Славни су ретко гости

Нилсен је радила на приватним и изнајмљеним јахтама, попут 95-метарске јахте "Кисмет" милијардера Шанида Кана, власника америчког фудбалског клуба "Џексонвил Џегуарс" и енглеског фудбалског клуба "Фулам". Како се писало, на њој су летос пловили Бијонце и Џеј-Зи.

- Често ме питају које сам познате особе упознала и иако сам их упознала неколико, они нису најчешћи гости. Наравно, постоје познати који имају своје јахте, али код њих то није толико често као код заиста богатих предузетника који су мудро инвестирали и могу себи да приуште бацање новца у велико пловило. Ту су власници одређених брендова или људи који производе специјалне ствари за аутомобиле. Један од мојих бивших шефова увео је лојалити програм у својој земљи и сад све продвнице користе његов програм - каже Нилсен.

Уобичајено је да стјуардесе потписују уговоре о тајности како би се заштитио идентитет њихових гостију. Нилсен број сати које одради упоређује са онима које одраде лекари. Укратко, на располагању смо клијентима 24/7.

Сваког дана ради 13 сати, има паузу од два сата током дана и одмор од девет сати. Међу њене послове убрајају се одржавање брода, послуживање доручка, ручка и вечере те забављање гостију, на пример сатовима јоге.

- Јахташка индустрија је веома материјалистичка и веома луксузна, али можете изгубити део срца и душе па се осећам почашћено што људе могу поновно спојити са тим делом њих - рекла је.

Чишћење јахти четкицом за зубе

Нилсен и Хулберт, попут многих других, документују своје животе на Инстаграму. Иако провођење лета у Мексику, на Карибима и у Европи изгледа гламурозно, понекад оне само хватају делиће свакодневице између чишћења кабина четкицама за зубе, чачкалицама и штапићима за уши.

- Прилично је лудо. Кад уђемо у кабину сваки производ, сву шминку и сву козметику бришемо и проверавамо поклопце. Све мора изгледати као да је управо дошло из продавнице. Морате постати перфекциониста и стално тражити несавршености - каже Хулберт.

- Кад обришемо огледала и стакла, угасимо сва светла и потом лампа на телефону проверавамо има ли икаквих мрља које смо пропустиле, то је најбољи начин да све буде савршено. Стално у џепу имамо крпе како бисмо обрисале сваки отисак прста. Ако гост упали светло, идеш иза њега и бришеш прекидач, ако седне на кревет, ти поравнаш постељину након тога, а чим изађу из купатила, ти улећеш и сређујеш га - истиче.

Астономске напојнице

Радни сати су дуги, но плате су атрактивне и крећу се од 2.700 до 9.000 долара месечно, зависно од искуства и величине пловила. У ту плату нису укључене напојнице. Наиме, обичај је да се да бар још десет одсто од износа најма за напојнице особљу, које потом добијени износ подели међу собом. С обзиром на то да најам најчешће кошта између 300.000 и милиона долара недељно (не укључујући бензин, воду и храну), запослени могу очекивати и до 2.000 долара екстра у напојницама. Осим тога, током боравка на јахти немају трошкове, јер су им храна и хигијенске потрепштине плаћени.

- Пре него што се снађете можете у две недеље добити три пута више од оног што сте очекивали тог месеца. Сећам се кад се то први пут догодило, нисам знала шта бих са новцем. Као Американка која први пут види евре помислила сам да то може бити и лова из Монопола, нисам схватала шта ми је у руци, није изгледало као прави новац - тврди Нилсен.

Присетила се да су на једној јахти девојке добијале додатан новац за фризера, јер је услов био да су све плавуше.

- То је био први пут да сам чула за тако нешто. Давали би им стотине долара месечно да се побрину да ће одржавати плаву косу.

Неки власници јахти забрањују парфеме, док други траже од девојака да их носе.

- Један мој шеф радио је за компанију која производи мирисе па смо све морале носити парфеме - каже она.

Нема посла за дебеле

Изглед је важан, слажу се обе, додајући да то може довести до проблема.

- Тешко је добити овај посао ако имате проблема с тежином. Ово је физички посао и ако имате таквих проблема, биће вам то превелик изазов - кажу.

Тетоваже су често забрањене, чак и ако нису на видљивим местима. На неким бродовима су само мушкарци, на некима су само белци, на неким бродовима нећете добити посао само зато што се послодавцу не свиђа како изгледате на слици у ЦВ-у - каже Нилсен, док Хулберт додаје да је њено лице лице целе посаде.

- На крају дана радимо све што можемо да би власници били срећни - тврди.

Упркос свему, обе су на броду нашле љубав, у паузама између чишћења и испуњавања жеља шефова.

- Видела сам га кроз врата суседног брода и упознала га - каже Хулберт о свом мужу са којим сад ради на истом броду.

И Нилсен је свог партнера упознала на броду.

- Захтевно је одржавати везу с неким ко не разуме кроз шта пролазиш, попут тога да поруке могу писати само у одређено време, не могу да га назовем, јер немам сигнала на океану или да нећу одговорити на вечерњу поруку јер сам је послала пет минута пре него што сам заспала. Партнер на истој палуби је права срећа, поготово ако делите кабину. Лепо је отићи и загрлити га те подсетити једно друго да ће све бити у реду - додала је.

ОВДЕ погледајте како је изгледала Снежана Савић на почетку каријере.

Извор: index. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА