Најновије

Писмо експерaта за Балкан: Одбацити “корекције граница”!

Бивши међународни посредници, експерти и организације са Балкана и света упутили су отворено писмо тражећи одбацивање предлога о “корекцији граница” као решење спора између Косова и Србије.

Вучић и Косово (Фото: Јутјуб)

“Молимо ЕУ, њене чланице и САД да преиспитају – укључујући кроз њихова законодавна тела – своју позицију према повратку етнификације заједница и границе”, наводи се у писму који преноси Балкан Инсајт.

Међу 51 потписником су балкански експерти и бивше дипломате као што су: Флоријан Бибер, Волфганг Ишингер, Адриатик Кељменди, Јасмин Мујановић, Ветон Сурои, Тоби Вогел и Бодо Вебер.

Од организација апел су потписали Центар за хуманитарно право Косова, тело за праћење избора ГОНГ из Хрватске, Иницијатива за спољну политику БиХ.

У писму се наводи да промене граница у правцу етничке хомогености, имаће штетни утицај на Косово, његово непосредно окружење и шири регион.

“Штавише, то би се доживело као давање међународне лиценце политици ‘јаких људи’ која је требало да је одавно потиснута из региона. Грађани целог региона ће трпети последице таквог дила, без обзира на његове модалитете”, наводе потписници писма.

Медији у последњих неколико седмица опширно пишу да председници Косова и Србије Хашим Тачи и Александар Вучић преговарају о промени граница.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Приштина шокирана.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Око магазин: Корекција ставова око граница.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА