Најновије

ПОЧЕТАК ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ ИЛИ КРАЈ СИРИЈСКОГ РАТА?! Највећа концентрација војске од Другог светског рата (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Власт у Сирији је одлучна да ослободи земљу од побуњеника, терориста и страних бораца, али се Запад буни и прети.

Руска и сиријска војска (фото: Правда)

Више од 7 година траје крвави сукоб у Сирији који је однео небројене животе и начинио од милиона људи избеглице. 

Све је почело демонстрацијама крајем фебруара и почетком марта 2011. а онда се претворило у џихадистичку побуну уз учешће терориста из Исламске државе и Ал Каиде, финансијера из арапских и западних земаља. 

Изузетно тешка ситуација за секуларну владу Башара Ал Асада била је почетком 2015. године када су под директном контролом имали само око 15 посто територије. Умерени муслимани, хришћани и друзи су са правом били забринути за сопствену будућност, а џихадистичке банде су контролисале велику територију и спроводиле страховладу и терор према свима који нису хтели да прихвате њихово лудило. 

Тада се у рат, као Божијом руком вођена, а на позив званичног Дамаска, укључила Русија. Специјалне јединице, авијација, морнарица и ракетне јединице Војске Руске Федерације почеле су да дејству, у координацији са Сиријском арапском армијом и милицијама верним Дамаску, по терористима и џихадистима. 

Америка, западне силе и поједине арапске земље, од којих најгласније Саудијска Арабија, противиле су се учешћу Русије у том сукобу, а у неким тренуцима чак и претиле Русији отвореном силом. 

По принципу "ко пита жабе кад се бара суши" Русија је наставила са дејствима и за мало више од 3 године, тј. на данашњи дан је 96 посто територије Сирије ослобођено од терориста и џихадиста. Остао је само север земље, тј. области Хама, Идлиб и Латакија које су још увек под контролом терористичких група. 

Сиријска арапска армија се спрема за велику офанзиву на тај део земље којом би дугогодишњи и крвави рат био завршен, а победа извојевана. 

Овако изгледа мапа линија разграничења сукобљених страна на данашњи дан... 

                                                             Мапа на дан 31. август 2018.

По броју јединица које су концентрисане на том фронту, то ће бити највећа војна операција од почетка рата и једна од највећих у светској равној историји. 

Између осталих јединица Сиријска арапска армије је на ратиште на северу пребацила следеће елитне јединице: Тигрове снаге, Четврту оклопну дивизију, Девету дивизију јуришних трупа, Четрнаесту дивизију специјални снага и Републиканску гарду. 

                                                                 Тигрове снаге напредују на бојишту

Све ове јединице су се доказале и пробале током седам година крвавог рата и очекује се да оне, као истинска елита војске, предводе напад и учествују у најважнијим операцијама. 

Као помоћ су стигле и борбене групе Националних одбрамбених снага, Сиријске Социјалистичке Националне Партије и Ал Бат Батаљони. 

Уз њих, учешће у предстојећим операцијама ће узети и специјалне јединице руске војске, руска авијација, ракетне снаге и морнарица. 

По обиму снага, ово је највећа концентрација војних јединица на једном фронту од краја Другог светског рата. 

За сада влада покушава да утиче на побуњенике на северу да приступе помирењу, признају централну власт и да заједничким снагама очисте север земље од терориста, којих, по оптимистичким проценама Уједињених Нација има, само у Идлибу, више од 10 000. За то време сиријска војска и руска авијација гађају положаје терориста на северу, што се може видети у два видеа испод... 

Но, сиријски званичници су данас рекли да слобода и јединство земље не могу да се доведу у питање, као и владавина права на целој њеној територији и да ће, уколико се побуњеници не приклоне званичним властима земље и они бити на удару. 

ОВДЕ погледајте специјални рат који сиријска војска води против терориста. 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА