Најновије

ВЕЛИКА ПОДВАЛА АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ СРБИМА: Признајте независност Косова одмах, а подела тек за 20 година!?

Немачка канцеларка Ангела Меркел припремила је план за Косово који предвиђа формирање "Заједнице српских општина плус", верификацију стања на терену, као и одржавање референдума о отцепљењу у ЗСО после 20 година, објавио је портал Телеграф, позивајући се на тврдње неименованих извора у Европској народној партији (ЕПП).

Ангела Меркел (Фото: Синхуа)

Како тврди Телеграф, Меркел је свој план представила колегама са Балкана и, према њему, подела на крају целог процеса је ипак могућа.

Неименовани извори у ЕПП, чијој групацији припада и Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) немачке канцеларке, наводе да би план Ангеле Меркел требало да се реализује на кратки и средњи рок.

У првој фази би пре свега требало да дође до формирања Заједнице српских општина (ЗСО), на чему је Меркел инсистирала и приликом последњег сусрета са косовским председником Хашимом Тачијем, пише Телеграф.

Како се тврди, Меркел планира да Заједница добије шира овлашћења, односно такозвани "ЗСО плус". 

Како би Заједница имала праву функцију потребно је формирати и друге органе и могла би да сарађује са Србијом, а тиме би она имала праву снагу и олакшала живот грађана, наводи портал.

С друге стране, план немачке канцеларке би подрзумевао верификацију стања на терену, тј. признање без признања, а Телеграф наводи да то значи да би Београд пристао да "препозна реалност, али не и независност", док би се Приштина задовољила тиме да неће бити ометана у својим покушајима да постане чланица међународних институција.

Неименовани извори из ЕПП, на које се позива Телеграф, наведени елементи плана би обухватили прву фазу, која би била спроведена у кратком року.

Затим, како се наводи, следи велико финале, на које би требало да се се сачека 20 година.

После тог периода, у Заједници српских општина би био одржан референдум о отцепљењу, што би створило реалну шансу да се део Косова на коме живи већинско српско становништво врати под ефективну власт Београда, наводи Телеграф, позивајући се на изворе из ЕПП.

Да ли је све што Вучић ради око Косова намештаљка погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Maлагурски о Вучићевој политици према КиМ.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА