Најновије

КРИВИЧНО ДЕЛО: Дивљем објекту на Панчићевом врху струју дају Скијалишта Србије? Ко су прави власници?

Бесправно подигнут објекат на врху Копаоника није добио струју преко ЕПС-а него је „вуче“ из оближњег објекта Скијалишта Србије, које за ту потрошњу уредно измирује рачуне рашкој дистрибуцији.

Панчићев врх (Фото: Јутјуб)

Да ли је кафана скинута са те мреже како би се омогућило рушење које је за данас заказала Републичка грађевинска инспекција при Министарству грађевинарства, најстроже је чувана тајна ових дана у земљи.

У централи Електропривреде Србије већ данима се праве мртви и не одговарају на питања о томе, ни на она послата мејлом, нити СМС-ом. Одговора, чак ни о процедури која се примењује код овог или неког другог најављеног рушења, нема ни из Министарства грађевинарства, које иначе врло ажурно реагује на новинарска питања.

Данас није имао више среће ни у Скијалиштима Србије, јер тамо особа задужена за ПР „јуче није радила“, а директор Дејан Ћука је био „на састанку ван зграде“. Знали су шта интересује јавност и пре него што су новинари преко секретарице покушали да поставе питања, и обећано је да ће одговорити ако их пошаљу мејлом. Мејл је из Данаса отишао одмах, а одговор у току јучерашњег дана није стигао. Тако је и јавност ускраћена за информације због чега је то јавно предузећа прихватило да обезбеди струју кафани „Врх 2017“ када је тиме вишеструко прекршило законе Србије. Прво, јер је нелегална градња кривично дело. Омогућавање изградње а потом и рада објекта који је подигнут без папира у најмању руку је саучесништво у томе. Стручњаци указују и да такав начин „уступања енергије“ није законит јер се сматра препродајом.

– При Агенцији за енергетику регистровани су трговци који поред ЕПС-а имају лиценцу и могу да врше дистрибуцију и продају струје. Јавно предузеће Скијалишта Србије нема уписану такву делатност, и уколико је прикључило на своју мрежу неки други објекат и при том наплаћује претпостављену потрошњу, онда је то недозвољена трговина. Проблем је и ако не наплаћује уступљену енергију, јер у том случају део трошкова рада те приватне кафане или хотела сносе грађани – каже извор из ЕПС-а и додаје да се поставља и питање безбедности тако успостављене мреже, јер њену исправност није потврдила ниједна надлежна институција.

Наш саговорник указује и да када би неко од грађана свом домаћинству прикључио струју за комшију, без обзира да ли би то наплаћивао или не, дистрибуција би га одмах по сазнању искључила са мреже и наплатила му високу казну. Зашто то није учињено и у случају о коме медији већ месецима извештавају, може само да се спекулише. А спекулација је напретек. Највише се врте око имена стварног власника, јер то сигурно није ниједна од дама које се помињу као актери. Ни анонимна Снежана Митковић, која је затражила и добила дозволу за монтажни кафић од 150 квадрата на Панчићевом врху, а изградила седам пута већу чврсту зидану зграду усред подручја са највећим степеном заштите, нити извесна Соња Милошевић, која је регистровала угоститељску радњу „Врх 2017“ и од почетка године послује у том објекту. Много чешће се као прави власници помињу имена са листе косовских контроверзних бизнисмена, али нису ретке ни претпоставке да траг води до самог политичког врха земље. Тиме се објашњава синхронизовано ћутање свих државних институција и јавних предузећа који би били позвани да обезбеде поштовање закона.

Ко контролише воду

Да би рушење бесправног објекта било омогућено, потребно је осим струје, да се искључи и вода. Међутим, ниједно од локалних јавних комуналних предузећа нема водоводне инсталације на врху Копаоника. Како је речено у Брусу, коме Копаоник територијално припада, њихова мрежа долази тек до Брзећа. Ни рашки водовод не стиже до Панчићевог врха, а како је речено, већина хотела и у центру Копаоника не добија воду из локалних водовода, већ сами копају бунаре. „Та вода је исправна, вероватно се и редовно хлорише, што би санитарне инспекције требало да проверавају“, рекао је Радомир Јаћовић, директор ЈКП Рашка.

Добар полицајац, лош полицајац

У случају „Панчићев врх“ немогуће је проценити да ли је инсистирање министарства које води Зорана Михајловић на рушењу бесправног објекта заправо „кап која је прелила чашу“ а не бенигна изјава о статусу Вјерице Радете, или су сви у истој игри доброг и лошег полицајца, при чему једна екипа тврди да ће спровести закон јер је Србија правна држава, а други измишљају начине како да се то избегне.

Прочитајте ОВДЕ све детаље о овом невиђеном случају бахатости. Погледајте снимке.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта је рекла Михајловићева о овоме.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА