Најновије

САМОСТАЛНИ РОД: САД крећу у формирање Космичких снага! Рогозин – Русија неће дозволити милитаризацију космоса! Држимо све на оку!

Министар одбране САД Џејмс Матис подржао је идеју да његов земља добије Космичку команду јер је – постало неопходно – како је рекао – да се на космос гледа као на „нови театар војних дејстава“.

Амерички сателит (Фото: Pixabay. com)

Притом је нагласио да дели забринутост Доналда Трампа поводом „(не)заштићености актива Сједињених Држава у космосу“.

Трамп је у јуну наредио Пентагону да формира Космичке снаге као самостални род оружаних снага САД.

Претходно је – у марту, говорећи маринцима у бази Мирамар у Калифорнији – нагласио да космос за САД треба да постане зона војних (и потенцијално ратних) дејстава као што су већ копно, море и ваздух.

У закон о буџету Пентагона за 2019-ту финансијску годину већ су предвиђена средства за „размештање у космосу сензора и других елемената противракетне одбране“.

Дмитриј Рогозин, шеф Роскосмоса – руске космичке агенције – изјавио је да Москва неће допустити Сједињеним Државама да поставе оружје у космичком простору.

Додатно је објаснио: „Држимо све на оку како Американци не би прешли црвену линију после које би почела реална милитаризација космоса, односно - `инсталирање` оружја у космичком простору јер би то било опасно. Балистичке ракете залазе у космос док лете према циљу, али би стално држање наоружања у космосу било недопустиво. То би отворило Пандорину кутију“.

Не обазирући се – бар засад - на ово, у Пентагону већ раде на формирању космичке команде и Снага за космичке операције. Са амбицијом да све заврше најкасније почетком 2019-те.

Војни врх САД жели да у космосу има апаратуру за откривање противничких лансирања ракета и за навођење на циљеве, а у ближој перспективи и - противракете.

Процене су да ће Американцима за навођење на циљ и пресретање туђих ракета бити потребне стотине сателита.

Има наговештаја да се у САД већ ради на микро-сателитима за ласерску везу који ће око Земље летети у ројевима.

Прочитајте ОВДЕ која земља прави свемирску агенцију.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војска Русије - Ваздушно-космичке снаге Русије.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА