Најновије

СЛАВИМО СВЕТУ ПЕТКУ ТРНОВУ: Данас никако не смете да радите ове ствари, јер ће вас стићи казна!

Православни верници данас прослављају свету преподобномученицу Параскеву, у народу позната као Трнова Петка. Овим празником завршава се мали летњи "циклус женских празника", коме припадају и Огњена и Блага Марија.

Света Петка Трнова (Фото: Јутјуб)

Њене мошти чувају се у Цариграду. На фрескама и иконама представљена је у монашкој одећи са крстом, као симболом страдања, у једној руци и гранчицом мирте у другој руци.

Због благости и чуда која је учинила за живота, пред њене мошти и данас долазе верници да моле за помоћ и спас од болести и других животних невоља.

Празник Трнове Петке, као и празници још две светитељки које се празнују у августу - Огњене Марије и Благе Марије, нису црвена слова, али су поштовани у српском народу, а нарочито међу женама.

За Трнову Петку кажу и да је женски празник, јер га првенствено празнују жене које данас не би требало да месе, кувају или раде било који посао у кући како не би навукле гнев светитељке. Према народном веровању на празник Трнове Петке не ради се, да током године не би трнуле руке.

Наши стари су веровале да не ваља месити хлеб, прати веш, износити пепео или радити било шта од ручних радова.

Младе девојке, верује се, данас треба да беру цвеће и њиме ките куће како би у домовима владала слога и мир. Девојчицама се данас облаче нове хаљинице како би их у наредној години пратила срећа.

Откривена тајна 90-их, изненадиће вас прича која се крије иза упасане тренерке! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА