Најновије

ШОКАНТНА ИСТИНА О СРПСКИМ РАДНИЦИМА У НЕМАЧКОЈ: Ако желите да одете тамо боље прочитајте ово

Неговатељи из Србије и других земаља Балкана и источне Европе у Немачкој раде за мање новца и под горим условима него домаћи радници, пише у једној студији.

Берлин (Фото: Pixabay. com)

Последњих година се често говори о такозваним дефицитарним занимањима у Немачкој и с тим у вези о неговатељима старих особа. 

Прогнозира се да ће стотине хиљада њих недостајати демографски све старијој Немачкој у наредним деценијама. Из Србије је у ову земљу дошао релативно велики број неговатеља са потребним квалификацијама, чијим радом су послодавци углавном задовољни. 

Но, то "задовољство" не мора бити мотивисано само квалитетом рада, већ и издржљивошћу у односу на (боље плаћене) домаће неговатеље. Тако је сасвим уобичајено да се на интернет-сајтовима за посредовање у запошљавању радне снаге неговатељи из Србије рекламирају текстовима попут овог:

- Пошто су просечне плате у Србији и читавој Источној Европи знатно мање него у Немачкој, при њиховом запошљавању су трошкови битно мањи него у случају 24-сатне неге за коју би било задужено немачко особље.

Расизам и дискриминација 

Но, најновија студија фондације "Ханс Беклер" показала је да неговатељи из Источне Европе не само што раде под лошијим условима од својих немачких колега, већ врло често морају да трпе расистичке и дискриминаторске примедбе и понашање пацијената или чланова њихових породица. 

Када је реч о условима рада, студија је показала да такви неговатељи много чешће од немачког особља раде прековремено без накнаде, да чешће преузимају на себе и чишћење просторија и да су по завршетку радног времена много више исцпрљени од немачких колега. 

Што се тиче дискриминације, она се највидљивије испољава у виду ксенофобичних коментара, ниподаштавања, па и физичких напада особа које се негују или чланова њихових породица на неговатеље из Источне Европе. 

У Шведској много боље 

У фирмама које запошљавају неговатеље нормално је одржавање редовних састанака на којима се утврђује план рада и решавају проблеми.

Радници из Источне Европе много ређе учествују на таквим састанцима. Само 14 одсто њих преноси да сваког дана присуствује састанцима са својим претпостављеним, док је то случај са 27 одсто немачких неговатеља. 

Ауторка студије Хилдегард Теобалд каже да су за то криви и расизам и предрасуде.

Она је током протеклих осам година испитивала услове рада неговатеља у Немачкој, Шведској, Јапану и другим земљама. Према њеним речима, посебно оштар однос према неговатељима страног порекла је забележен у Немачкој.

 Шведској, на пример, такво нешто је присутно у много мањој мери. 

Фондација "Ханс Беклер" предлаже да се у фирмама овај проблем најпре идентификује и да се њиме интензивније позабаве заступници радника, као и сами послодавци.

Шокантне оптужбе о томе како је основана СНС, владајућа странка у Србији, погледајте ОВДЕ

Извор: Dw. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Велика акција портала Правда – Евроазијски и револуциуонарни пакет, Смак света.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА