Најновије

УЛТИМАТУМИ РУСИЈИ СУ УЗАЛУДНИ, ЗАХАРОВА: Спремамо одговор на санкције

Русија је данас објавила да разматра мере којима ће одговорити на најновије америчке санкције, уведене у вези са тровањем бившег шпијуна Сергеја Скрипаља и његове кћерке.

Марија Захарова (фото: РИА)

Портпаролка Министарства спољих послова Марија Захарова изјавила је да америчке санкције представљају нови покушај "демонизовања" Русије и да ће Москва донети одговарајуће мере.

Она је истакла да су "ултиматуми Русији узалудни", преноси Ројтерс.

Скрипаљ и његова кћерка Јулија 4. марта пронађени су у несвесном стању на клупи у британском граду Солсберију.

Захарова је поново жестоко одбацила тврдње о умешаности Русије у тровање Скрипаљевих, истичући да ни Британци ни Американци нису пружили доказе којима би потврдили своје оптужбе.

Она је додала да и даље стоји руска понуда Британији да се спроведе заједничка истрага о том случају.

САД су у среду саопштиле да ће Русији увести нове санкције због "случаја Скрипаљ", пошто је "утврдјено да је влада Руске Федерације користила хемијско или биолошко оружје кршећи медјународно право, или користила смртоносно хемијско или биолошко оружје против својих држављана".

Песков: Прерано говорити о контрамерама

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је данас да је прерано говорити о контрамерама Москве против нових америчких санкција, које су најављене за 22. август.

- Чули смо званичне изјаве о такозваним новим санкцијама и да поједини високорангирани извори говоре да би поједине рестрикције могле бити уведене Русији - казао је Песков и навео да би, пошто још не разумеју шта то званично значи, било дефинитивно лоше говорити о било којим узвратним мерама, пренео је ТАС С.

Кремљ је саопштио и да су нове санкције које је САД најавила против Русије илегалне према међународном закону и да је руски финансијски систем стабилан.

Обраћајући се новинарима портапрол Кремља Дмитриј Песков је рекао да потез САД апсолутно није пријатељски, али да се Москва и даље нада побољшању међусобних односа, пренео је Ројтерс.

- Повезивање са овим догађајима (тровање Скрипаља у Британији) за нас је неприхватљиво и рестрикције које је увела америчка страна раније су апсолутно илегалне и не одговарају међународном праву - рекао је Песков.

Сједињене Америчке Државе саопштиле су да ће 22. августа увести нове санкције Русији након што су утврдиле да је Москва употребила нервни отров против бившег руског тајног агента и његове ћерке у Великој Британији, јавио је АП.

- Утврђено је да је влада Руске Федерације користила хемијско или биолошко оружје кршећи међународно право, или користила смртоносно хемијско или биолошко оружје против својих држављана - навела је у среду портпарол Стејт департмента Хедер Науерт у саопштењу.

Америчка ТВ станица "Ен-Би-Си", позивајући се на високог званичника Стејт департмента, јавила је да би нове санкције највише требало да погоде извоз осетљиве робе Русији која се односи на националну безбедност.

Скрипаљ и његова 33-годишња ћерка Јулија 4. марта пронађени су у несвесном стању на клупи у британском граду Солсберију. Њих двоје су се опоравили од тровања.

ОВДЕ погледајте због чега Марија Захарова долази у Србију.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин објашњава како је Русија приморана да се брани (српски превод)

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА