Најновије

НОВО БУЂЕЊЕ НЕМАЧКЕ: Зиг Хајл се поново ори улицама, Меркелова у хаосу, народ устао на ноге! (ВИДЕО)

Немачка десница у Немачкој решена је да сруши канцеларку Ангелу Меркел. Протести десничара који су три пута ове недеље потресли град Кемниц у Саксонији преливају се на остатак земље, а према оценама стручњака, све им се више придружује локално становништво.

Немачки десничари (Фото: Јутјуб)

Преузимање контроле на улици


Након марширања у понедељак и уторак у Кемницу, немачки националисти су се поново окупили на протестима у четвртак увече. Повод је и овог пута било то што су прошлог викенда Сиријац и Ирачанин ножевима насмрт изболи Немца кубанског порекла Данијела Хилига (35), након свађе на локалном фестивалу.


За разлику од прошлог пута, демонстрације против Меркелове и њене политике према избеглицама биле су мирне и прошле су без салутирања. Организатори су молили учеснике протеста да не показују поздрав десном руком, како “не би послали лошу слику у јавност”. Тај протест је одржан недалеко од места на којем је шеф саксонске владе Михаел Кречмер држао састанак са локалним становништвом управо на тему избеглица. Међутим, више локалног становништва нашло се на протесту националиста него на разговору са Кречмером. Исто вече кад је одржан тај протест, група немачких десничара, која је добацивала на рачун миграната, напала је једног Сиријца у граду Визмару на северу земље. Сиријац је примљен у болницу, а полиција је то окарактерисала као “злочин из мржње”. Таквих инцидената забележено је најмање 25 у протекла два месеца, а верује се да их је било много више, али да их избеглице нису пријављивале.



На марширање немачких десничара реаговала су само удружења Јевреја. Тако је потпредседник Међународног одбора Аушвица Кристоф Хојбнер у петак упутио сигнал за узбуну.

- Преживели из Аушвица у целом свету драматично гледају на догађаје у Кемницу и другим градовима, све су узнемиренији због покушаја групе екстремне деснице да преузме контролу на улици - навео је он у саопштењу. Због тренутне ситуације у Немачкој забринути су и аналитичари, који наводе да би Кемниц, трећи по величини град у Саксонији, могао да послужи и као пример свим екстремним десничарима у остатку земље.

- Нарочито је велики проблем то што много локалаца учествује у протестима. Они су незадовољни малим дневницама, повећањем станарина и трошкова живота. Бесни су због тога што мигранти добијају бесплатан смештај, бесплатно се возе превозом и имају низ погодности, док они морају да плаћају своје обавезе. Женевска конвенција о избеглицама тим људима, који не срећу много странаца, не значи баш ништа. Њих брину само свакодневне ствари, те им је Меркелова највећи кривац. Због тога постоји опасност да се протести неонациста омасове и по остатку земље - објашњава немачки аналитичар Рихард Шулц.


Има их и у полицији

По његовом мишљењу “још један од проблема” је то што је странка “Алтернатива за Немачку” (АфД), која је ушла у парламент, подржава протесте десничара.

- Уз организовану структуру странке, која постаје све популарнија, демонстрације какве смо видели у Кемницу са скандирањем Хитлеру могли бисмо да видимо и у другим градовима - каже Шулц. Како његове колеге наводе, десничари су ушли у полицијске структуре.

- Током протекле недеље у јавност су исцурили подаци о Ирачанину и Сиријцу који су убили Данијела Хилига. Те податке је објавио оснивач антимигрантског покрета "Пегида" Луц Бахман, а он их је добио од једног полицајца. Осим тога, реакција полиције на протестима у Кемницу била је исувише блага. Све то показује да су тачне гласине о томе да је у полицији све више присталица екстремнодесничарских покрета - објашњавају аналитичари.

О томе како Иран јача армију више прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ново буђење Немачке

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА