Најновије

"ВАШИНГТОН ПОСТ": Подела Косова се већ догодила, а ево шта би довело до масовног насиља

"Формална контрола над севером Косова у замену за признање косовске независности био би пут ка постизању дуготрајног мира између Срба и Албанаца", наводи у анализи за "Вашингтон пост" ванредни професор на московском универзитету ХСЕ Картер Џонсон, и додаје да подела по принципу територије и етничких група повећава шансе за постизање дугорочног мира.  

Косовска Митровица (Фото: Игор Станчић)

Џонсон сматра да би предајом севера Србији, Косово прихватило поделу која се већ практично догодила, с обзиром да северно од Ибра већином живе Срби, да су независни од 1999. године, и да би реинтеграција те територије у Косово могла да се деси једино уз силу, што би вероватно довело до масовног насиља.

Џонсон, међутим, сматра да је логично да "Прешевска долина остане у Србији". Објашњава да Србија контролише ту територију и да ће се Албанци у будућности тешко побунити без подршке са Косова, што је мало вероватно с обзиром да Косово жели у ЕУ.

Он закључује да би "предаја мирног региона Косову" могла да води до "дестабилизујућег насиља" уколико би се српске снаге повукле, а мањине, укључујући и више од 15.000 Срба, вероватно напустиле територију.

Зато Џонсон наводи да је један од начина да се одржи мир да Приштина преда формалну контролу над територијом северно од Ибра, прихватајући поделу која се већ десила у свему, сем по имену. Ако би се то могло постићи у замену за признање косовоске независности од стране Београда, шансе за дуготрајан мир би биле још веће, сматра Џонсон. 

Он верује да би било значајно мање послератних сукоба да су 1999. године границе између Србије и Косова повучене тако да јасније изразе демографске карактеристике, а не да само слепо прате линије повучене 1947. 

Наводи и да његова ранија истраживања о подели као решењу за грађанске ратове по етничкој линији показују да подела територија и етничких група значајно повећава шансу за мир - за разлику од подела које се фокусирају само на територију.

Наводећи да критичари промена граница сматрају да би то могло да доведе до "отварања Пандорине кутије нових изазова широм региона", Џонсон каже да су исти ризици забележени када је десетине земаља признало косовску независност 2008, а ускратиле "исто право" Републици Српској, па није дошло до немира.

Џонсон закључује да би промена косовско-српске границе могла да доведе до многих разговора на ту тему, али да не мора неминовно да отвори врата даљим променама граница на другим местима.

Прочитајте ОВДЕ ко то прети и зашто, да ће објавити имена убица Ивановића?

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мишић: Подела Косова је и даље црвена линија за Запад.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА