Најновије

ЗВАНИЧНИ ЛОНДОН ПОКРЕНУО ХАЈКУ ПРОТИВ РУСКИХ ДРЖАВЉАНА! Британија објавила рат Путину, одузима имовину руским олигарсима!

Британија креће у тотални рат са Русијом и њеним председником Владимиром Путином. Након што је Лондон објавио фабриковане доказе о томе да Кремљ стоји иза тровања бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије, сада планира да одузме имовину руским олигарсима који живе у Британији.

Путин (Фото: kremli.ru)

Порекло новца

Према наводима британских медија, надлежни проверавају порекло новца 100 богаташа, међу којима је највећи број Руса. Међу њима су Роман Абрамович, Олег Дерипаска, Андреј Јакуњин, Игор Шувалов и Јелсина Каирова.

- Полицији су дата нова овлашћења да може да покрене поступак пред судом против сваког за кога сумња да је повезан са корупцијом и организованим криминалом. Након тога суд захтева од осумњичених да докажу како су стекли имовину у Британији. Уколико не могу да докажу порекло новца, имовина ће им бити одузета - наводе британски медији.

Како додају, правила су пооштрена јер власти сумњају да богаташи годинама у Британији перу новац.

- Конкретно сумњамо да поједини руски олигарси у Британији улажу нелегално стечене паре Кремља и људи блиских руском председнику Владимиру Путину. Мислимо да Кремљ користи своје богаташе који живе у Лондону - навео је извор близак британској влади.

Лидер либералдемократа сир Винс Кејбл је за британске медије навео пример Игора Шувалова, бившег првог потпредседника руске владе, који има стан у Вајтхолу, плаћен 11,4 милиона фунти 2014.

- Док је још био на функцији 2014, пријавио је да му је годишња плата 112.000 фунти - рекао је Кејбл.

Државни тужилац Џефри Кокс каже да су у току провере имовинског стања великог броја појединаца и да ће они у наредном периоду добити позив да објасне порекло новца.

То је потврдила и канцеларија премијерке Терезе Меј, која је додала да ће стати на пут свима који се непријатељски понашају према Британији.

У међувремену, од марта, кад су Скрипаљеви отровани, до сада, руски олигарси у Британији су под константним притиском. Полиција им претреса авионе приликом приватних летова, чак им улази и у куће.

Некима од њих, попут Романа Абрамовича, ускраћена је виза после 15 година живота у Британији.

Он је тамо боравио на основу инвеститорске визе, коју добија свако ко уложи више од два милиона фунти у Британији. Амбрамович је 2003. купио фудбалски клуб Челси за 60 милиона фунти и у њега је досад уложио више од милијарду. Такође, у предграђу Лондона Кенсингтону 2009. купио је вилу чија је вредност данас најмање 125 милиона фунти. Упркос свему томе, њему није продужена боравишна дозвола, те је он у мају узео израелско држављанство како би могао да путује без визе у Британију.

Прогон Руса

Иначе, најава хајке против руских олигарха догодила се након што је Британија у среду објавила фотографије двојице мушкараца наводно одговорних за тровање Скрипаљевих - Александра Петрова и Руслана Боширова. Иако британски званичници верују да су им то лажна имена, они тврде да су у питању агенти руске војне обавештајне службе ГРУ и да су деловали према налогу Кремља. Русија је поново негирала умешаност у случај Скрипаљ, али је званични Лондон решио, ипак, да удари на Путина.

- Најава о пленидби имовине руским тајкунима у Британији је у ствари притисак на Путина. У питању је прогон руских држављана - сматрају аналитичари.

НАТО убица тражи одштету од Србије јер нас је бомбардовао. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Владимир Путин уништава немачку новинарку на тему Косова

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА