Најновије

ДОГОВОР БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ НЕМОГУЋ: Русија неће...

"Идеја промене граница између Србије и Косова последњих дана доживела је одређени притисак уназад и иако је и даље у оптицају, мање је извесна", сматра Курт Басуенер, аналитичар Центра за демократизацију политике (ДПЦ) из Берлина.

Илустрација (фото: Публик/Правда)

- Индиферентност нове америчке администрације за Балкан на којем се тако очигледно осећа одсуство стручњака као што је заменик помоћника државног секретара САД Брајан Хојт Ји, отворило је прилику за сповођење агенди попут промене граница или размене територија и они који их спроводе на то рачунају - истиче Басуенер за Радио Слободна Европа (РСЕ).

ДПЦ је недавно, када се појавила ова идеја, послао писмо европским званичницима упозоривши на опасности таквог потеза. Басуенер каже да подржаваоци ове идеје њу виде као потенцијално решење за дугогодишњи проблем и спремни су да прихвате све на шта пристану две стране, што је, сматра он, погрешно и опасно.

Басуенер, међутим, признаје да би и одређени европски центри, попут можда Париза, прихватили ту идеју, али са много мање "инвестирања него Могерини и Хан".

- Имајући у виду и поруке господина Вучића на северу Косова током викенда, мислим да та идеја о промени граница и даље постоји као могућност, али више није тако извесна. И пре него што је отишао на Косово, чак и пре него што је отишао у Брисел, чини се да је Вучић алудирао на то да је свестан немачког отпора и рекао је: "Видите ако су ти људи против тога, и моје комшије су против", поменуо је Босну, поменуо је Македонију, поменуо је Црну Гору - каже Басуенер и додаје:

- Сасвим сигурно не постоји потпуно јединство око овога, али рекао бих да постоји снажна већина против кретања у правцу мењања већ успостављених граница. Али да будемо фер, постоји један број аналитичара који су рекли "видите, ово је потенцијално излаз из проблема". Још један од аргумената је да морамо затворити врата за руски утицај у региону.

Али не прихватам тај аргумент, ја разумем бригу али пре свега сматрам: чак иако буде договора о размени територија, нема гаранција да би Руси признали Косово. Интересантно је руско ћутање око свега овога интересантна. Морам да поменем да је прошле недеље пре одласка Вучића у Брисел уприличен само један састанак Вучића и амбасадора Чепурина и да је из Канцеларије председника Србије саопштено да Русија подржава све што је у интересу Србије. То је све - закључује Басуенер.

ОВДЕ погледајте какав халдан туш су доживели Шиптари на југу Србије.

Извор: РСЕ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Забрањени спот о Вучићу и Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА