Најновије

ХОЏАЈ: Вучићу ништа не верујемо

Енвер Хоџај изјавио је данас на Бледу да ће Приштина учинити све да дође до мировног споразума, иако је "председник Александар Вучић последњи човек у Србији коме верује".

Хоџај (фото: Јутјуб)

"Ми смо посвећени дијалогу, а Вучић је последњи човек у Србији коме верујемо. Међутим, ја сам историчар по образовању и знам да мировни споразум склапате са непријатељима, а не са пријатељима", рекао је Хоџај на панелу посвећеном Западном Балкану у оквиру Бледског стратешког форума на тему: "Западни Балкан: Изгубљене године или нова нада?".

Хоџај је рекао да је разочаран тиме што је Вучић у говору у Косовској Митровици, како тврди, позитивно говорио о Слободану Милошевићу.

Како наводи портал Јуропиен вестерн Балканс, Хоџај је, међутим, одбио да одговори модератору скупа, новинару "Економиста" Тиму Џуди на питање да ли би прихватио споразум који обухвата размену територија и то северних косовских општина за Прешевску долину, као и признавање од стране Београда и чланство у УН.

Он је уместо одговора само рекао да би "Косово желело да употпуни државност као мултиетничка земља, у оквиру садашњих граница".

Поред процеса нормализације односа Београда и Приштине, главне теме панела биле су референдум у Македонији и улога ЕУ на Западном Балкану.

Дискусију је отворио заменик грчког министра спољних послова Теренс Спенсер Николаос Куик, истакавши историјски значај Преспанског споразума о имену који су постигли Скопље и Атина.

"Постоји политичка цена, муке су велике, али ће будућност наградити упорне", рекао је он, додавши да постоји јасна већина у грчком парламенту и да ће Преспански споразум сигурно бити подржан.

Његов македонски колега Андреј Жерновски сложио се са оценом да је ова година историјска, али није могао са сигурношћу да каже да ће процес ратификације споразума успети, упозоривши да неће бити лако достићи цензус од 50 одсто плус један глас на предстојећем референдум у Македонији с тим у вези.

Жерновски је рекао и да главна опозициона партија ВМРО-ДПМНЕ вероватно неће позвати своје присталице на бојкот референдума, али да га неће ни подржати.

Након дискусије о горућим питањима, на панелу је разговарано о генералној ситуацији у региону и његовом напретку ка ЕУ, а говорници су били или опрезно оптимистични или претежно песимистични.

ОВДЕ погледајте шта је поручила супруга Оливера Ивановића.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Владета Јанковић: Вучићев говор у Косовској Митровици је празан

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА