Најновије

ГУЈОН: Шиптари су ме спровели као криминалца и три сата малтретирали јер помажем Србима (ВИДЕО)

Гујон, коме је јуче забрањен улазак на Косово и Метохију, рекао је за Ново јутро Телевизије Пинк да је јуче ишао према селу Прековце, код Новог Брда и да је на административној линији Мердаре приведен.

Гујон (Фото: Јутјуб)

- Када сам дао царинику косовском своју личну карту, он је рекао да изађем из аутомобила и онда је наредио полицајцу који је био поред мене да ми стави лисице, да ме приведе и тај цариник ме је гледао у очи и рекао "Ти си затворен, идеш у затвор сад" – изјавио је Гујон.

Како додаје, полицајац који је био поред њега је био Србин и није хтео да му стави лисице, али су га ипак под пратњом одвели до царинских просторија.

- Тамо су ме претресли и испитивали једно три сата. Они су се понашали према мени као да сам криминалац. Претресали су и аутомобил, скинули све што је могуће, након тога су ми уручили забрану уласка на Косово, на неодређено време и без образложења. На питање зашто немам одговор, они нису навели ништа и заправо немају ништа да кажу – оценио је Гујон.

Он истиче да то није био крај и да је након тога чуо да су рекли да ће по њега доћи специјална екипа из Приштине.

- Ја сам мислио да ће да ме ухапсе и да ме ставе у затвор, као што су чинили безброј пута многим Србима у енклавама, који су без икаквих образложења задржавани по неколико месеци у притвору. Мислио сам да ће се то и мени десити. Очигледно се они не задовољавају тиме да хапсе Србе без разлога, већ су почели да хапсе и да забрањују улазак на Косово онима који Србима помажу – навео је Гујон.

Према његовим речима та специјална екипа су били припадници косовске обавештајне службе и они су га испитивали.

- Они су ме дуго испитивали у другој просторији о хуманитарном раду, о томе са ким сарађујемо, како се финансирамо. Онда сам видео да њима смета то што радимо у Француској, када обавештавамо јавност преко угледних медија и обавештавамо о тешкој хуманитарној ситуацији у енклавама на КиМ, и то без политике, без крупних речи – рекао је Гујон.

Како додаје, он инсистира на томе да је битно да се говори о кршењу људских права на Косову и Метохији.

- То је битно да знају људи на западу, да у Француској знају шта се дешава на два сата авионом од Париза, у каквој ситуацији живе ти људи, као у гетоима. Њима смета што говорим ту истину, па су ми запретили да ће они на све могуће начине да упрљају моју личност и мој имиџ. Осећао сам се веома лоше и незгодно када сам добио те претње, јер претње обавештајне службе нису мала ствар, и то због хуманитарног рада – истакао је Гујон.

Газиводе важне за читаву територију Косова

Директор ЈП "Ибар" Зубин Поток Срђан Вуловић објашњавајући значај Газивода рекао је да оне нису важне само за Зубин поток и за север Косова, већ и за читаву територију Косова.

- Важно је зато што термоелектрана Обилић А и Обилић Б користе воду са Газивода за хлађење својих постројења. Вода путује неких шест километара на сат и до Обилића треба неких 6 до 7 сати. Уколико би се вода са Газивода зауставила, односно не би допремила до Обилића, термоелектрана би морала да престане са радом – објашњава Вуловић.

Како додаје, престанака ТЕ са радом аутоматски значи да би цела територија Косова и Метохије нема електричну енергију.

- То је један од главних проблема спора око Газивода. Други проблем је водоснабдевање, водом се снабдева 500 до 800 хиљада становника – казао је Вуловић.

Он је рекао да од ратних дешавања на КиМ до данас, сва улагања на Газиводама су из фондова републике Србије.

- Последња реконструкција круне бране и преливног зида коштала је милион и 50 хиљада евра – подсетио је Вуловић и додао да од 2013. године ово предузеће од приштинске владе није добило ни динара.

Више о поменутим темама погледајте у видеу који следи:

За Америку разграничење јесте опција, Русија није за тај модел. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА