Најновије

ЈУНКЕР ЗАТЕЖЕ ОДНОСЕ СА АМЕРИКОМ: Избацити долар, евро промовисати као глобалну валуту!

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер позвао је у среду Европску унију да промовише улогу евра као међународне валуте, а предуслов за то је, како је рекао, продубљивање економске и монетарне уније 28-чланог блока.

Трамп и Јункер (Фото: Јутјуб)

"Смешно је да авио-превозници из ЕУ купују авионе у доларским ценама, то морамо у потпуности да променимо", рекао је Јункер.

Према његовим речима, Брисел треба до наредне године да се позабави међународном улогом евра.

"Морамо да учинимо више како бисмо омогућили нашој јединственој валути да игра главну улогу на међународној сцени. Пре краја године, Комисија ће представити иницијативе за јачање међународне улоге евра", поручио је он.

Евро мора, како је додао, да постане оличење и инструмент нове, суверене Европе.

"У том циљу, прво морамо да доведемо сопствену кућу у ред јачањем наше економске и монетарне уније. Морамо да заокружимо нашу економску и монетарну унију како бисмо ојачали Европу и евро".

Такође је оценио да би ЕУ требало да има снаге да донесе одлуке о одређеним пореским питањима квалификованом већином.

Јункер се такође заложио за још јаче јединство унутар уније, нагласивши да "када смо јединствени, онда смо сила на коју се рачуна, неко кога не можете заобићи".

У том контексту је подсетио да је у Вашингтону говорио у име Европе када се састао са председником САД Доналдом Трампом.

"Неки су споразум који сам постигао са Доналдом Трампом доживели као изненађење. У ствари, није изненађење јер сваки пут када Европа говори једним гласом - нема изненађења. Она може, ако жели, ако говори једним гласом да надјача све друге", рекао је Јункер.

Поручивши да Европа, када је то потребно, треба да делује као једно биће, он је оценио да су земље чланице Уније то и показале када су наставиле да бране климатски споразум из Париза, "јер ми као Европљани желимо да будућим генерацијама дамо чистију планету".

Председник Европске комисије је додао и да је Европи потребна изградња новог партнерства са Африком.

"Данас нудимо један нови савез између Европе и Африке, савез за инвестиције и одржива радна места. Тај савез би у Африци за пет година створио до 10 милиона радних места. Желимо да направимо један оквир који доноси нове инвестиције у Африку", рекао је Јункер у годишњем обраћању у Европском парламенту у Стразбуру.

Јункер: Волим Европу и волећу је заувек

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер је у свом говору о стањуу Уније позвао ЕУ на веће јединство у свим областима унутрашње и спољне политике.

”Када смо уједињени ми Европљани смо сила без које се не може”, рекао је Јункер.

”Само јака и снажна ЕУ је и стању да одбране своје грађане од климатских промена, тероризма, да има утицај на глобалној трговиснкој сцени, у области дигитализације”, навео је Јункер.

Он је оценио да је ЕУ данас гарант мира и позвао на борбу против национализма који је, према његовим речима, не тражи решења већ кривце.

”Континент ужива мир захваљујући ЕУ”, рекао је Јункер.

Говорећи о стању ЕУ у 2018. години председник Јункер је подсетио да је Европа у великој мери превазишла економску и финансијску кризу.

”ЕУ је глобална економска сила”, оценио је Јункер. Он је позвао на јачање Економске и монетарне уније како би и заједничка валута Евро била јача.

Јункер се у свом последњем говору са места председника Комисије заложио за отворену ЕУ која ”не окреће леђа другима поготово не онима који пате”. Он је позвао на ”балансирану реформу миграционе политике” и компромис унутар ЕУ по том питању.

”Тренутна решења у тој области нам нису довољна. Потребно нам је више трајне и организоване солидарности”, каже Јункер.

Он се заложио за јачање сигурности спољних граница ЕУ, али и укидање евентуалних унутрашњих граница. ”Уколико оне остану то је корак уназад за Европу”, оценио је Јункер.

Говорећи о миграционој политици председник Европске комиисје позвао је на борбу против илегалне миграције, повратак оних који су нелагално ушли на територију ЕУ, али и на отварање легалних мограционих путева.

”Потребна нам је квалификована радна снага”, поручио је Јункер.

Говорећи о Брегзиту Жан Клод Јункер је поновио да поштује одлуку Велике Британије да напусти Унију, али да дубоко жали због тога. Он је поручио да нико ко напусти ЕУ не може да остене део једнственог тржишта. Посебно је нагласио важност решавања питања границе Са Ирском, али и будућих односа.

” После 29. марта 2019. године Велика Британија неће бити било која трећа земља већ близак пријатељ и партнер ЕУ”, закључио је Јункер.

У свом говору пред посланицима Европског паралмента Јункер се заложио за одбрану слободе медија у Европи и поручио да слободни медији не самју бити доведени у питање. ”Нема демократије без слободе изражавања”, каже Јункер.

Жан Клод Јункер је предложи и кажњавање интернет прлатформи као што су Гугл, Фејсбук и Твитер уколико постављени екстремистички садржај не остране у року од сат времена.

Председник Европске комисије позвао је и на одбрану владавине права у ЕУ и позвао на санкционисање свих који те принципе крше.

Јункер је током свог говора позавао на укидање досадашње праксе летњег рачунаја времена. ”Волим Европу и увек ћу је волети”, закључио је Жан Клод Јунекр у завршној речи свог полседњег говора о стању Уније са позиције председника Европске комисје.

Потребан јединствен став ЕУ у приступању западу Балкана

Председник Европске Комсије Жан Клод Јункер позвао је ЕУ да дефинише приступ када је реч о уласку Западног Балкана у Унију.

”Потребна нам је дефиниција приступања Западног Балкана. У супротном, други би могли то да искористе и обликују наше суседство”, поручио је Јункер у свом говору о Стању Уније. Председник Европске комисије Жан Клод Јункер је у свом годишњем обраћању Европском парламенту навео да је ЕУ политика проширења успешна прича.

”Проширење је успешна прича, јер смо ујединили Европу историјски и географски”, каже Јункер.

Он је нагласио да је у политици проширења остало још посла да се уради и подсетио да ЕУ мора да настави да извози стабилност, онако како то ради када је проширење у питању.улазак Западног Балкана у ЕУ.

Прочитајте ОВДЕ како се то мења однос снага у Европи.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Око магазин: Жан Клод Јункер, тотално другачији бирократа.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА