Најновије

Увећање пензија је заправо нова Вучићева отимачина! Ево и зашто

Према најавама из врха власти, неуставни Закон о привременом уређивању начина исплате пензија ускоро ће бити укинут, па ће пензионери од којих је за четири године отето 840 милиона евра први део пензије за октобар, чија исплата следи 10. новембра, коначно примити у складу са прописаним износом из решења о пензионисању издатим од Фонда ПИО.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Пише: Бранислав Кривокапић

И била би то добра вест да не живимо у Србији чији шеф државе свакодневно преузима ингеренције министра финансија и, трчећи пред руду како би што пре обрадовао нацију, манипулише нетачним подацима стварајући потпуну конфузију међу ионако слуђеним пензионерима. Тако је било и приликом недавне посете Геронтолошком центру на Бежанијској коси када је председник прво рекао да ће „сви пензионери имати веће пензије“, а онда је навео неколико примера који, уколико су тачни, указују на то да ће се догодити управо супротно.

„Они који су имали 70.000 динара имаће 78.000 динара пензију, они са 90.000 ће имати 99.000 динара, док ће они са 31.000 или 32.000 динара имати повећање до 34.000 или 35.000 динара“, рекао је Вучић поручујући пензионерима да је држава данас стабилна, те да могу да траже и „нешто више“. Примери које је навео, међутим, говоре да ће им држава понудити мање од онога што им припада по закону. Наиме, према рачуници прописаној законом о умањењу, пензионер који ће после укидања умањења примати 78.000 динара никако сада не прима 70.000, већ око 65.000 динара, док онај који ће после умањења добити 99.000 сада прима мање од 84.000, а не 90.000 динара. А пензионери који заиста примају 70.000 и 90.000 динара, након укидања закона о умањењу морају добити значајно више од наведених износа од 78.000 и 99.000 динара. Откуд толики раскорак између Вучићевих примера и рачунице коју је прописала његова влада? Да ли је само председник у сукобу са градивом из математике за основце или се пак нешто друго иза брда ваља.

Нова пензионерска отимачина

Такву сумњу још више подгрејавају друга два Вучићева примера. Ако ће неко ко сада прима 31.000 или 32.000 динара после укидања закона о умањењу примати 34.000 односно 35.000 динара, то значи да ће, осим враћања суме која му је одузимана по закону о умањењу, добити и неколико процената повишице. Дакле, у том грму лежи зец! Уколико су суме које је председник навео приликом посете највећем старачком дому на Балкану тачне, то значи да је Робин Худ из Шервудске шуме на Андрићевом венцу смислио нову пензионерску отимачину. Око 350.000 пензионера са пензијом већом од 35.000 динара 10. новембра ће у најбољем случају добити пензију без умањења које је на снази од октобра 2014. или мање од тога, док је повишица резервисана само за оне са нижим пензијама. Овакав исход Вучић је најавио још половином јула када је рекао:

„Желим да повећамо пензије онима који су имали до 30.000 динара, да добију више него што би добили само укидањем закона. Ти људи представљају највећу групу пензионера и морају осетити бољитак јер су дали највише за нашу земљу својом трпељивошћу и стрпљењем.“

Вучић се, логично, најпре „захваљује“ већинској пензионерској групацији (пензију до 30.000 динара има 1.141.872 пензионера) јер је међу њима, и процентуално а поготово у апсолутном износу, много више његових бирача него међу онима са већим пензијама. Но, да би се представио као председник свих грађана, он крајње перфидно и враћање одузиманог износа пензионерима са већим пензијама представља као повећање. Отуда они примери: ко прима 70.000 – примаће 78.000, ко прима 90.000 – примаће 99.000. Зна добро велики манипулатор како ове суме звече у ушима сиромашних. И зато, да им се додвори и увери их како брине о њима, поручује да ће, осим враћања дела који им се умањује, а који је иначе симболичан (максимално умањење пензија до 30.000 динара износи 795 динара месечно), добити и повишицу од хиљаду-две динара, највероватније максимално пет одсто. А новац за то обезбедиће тако што неће повећати такозване високе пензије, чиме ће додатно казнити управо оне који су поднели највећи терет фискалне консолидације и који су за четири године држави „донирали“ у просеку 1.600 евра, а око 50.000 њих и много већу суму која се креће у распону од 3.000 до чак 8.000 евра. Остало је да видимо како ће Вучић законски покрити овај преседан коме до сада није прибегла ниједна власт, ма колико била популистичка.

Враћање отетог као повишица

Иако је далеко од идеалног, систем пензијско-инвалидског осигурања у Србији умногоме је усклађен са сличним системима европских земаља, посебно када је реч о условима за пензионисање који су после 2000. године знатно пооштрени. Када је реч о висини пензије, она се, према члану 61. Закона о ПИО, израчунава тако што се лични бод осигураника – а који зависи од висине плате, уплаћених доприноса и дужине радног стажа – множи са вредношћу општег бода на дан остваривања права на пензију. А вредност општег бода одређује се на законом прописан начин за усклађивање пензија, који се додуше годинама не поштује, односно, одређује га Влада сваки пут кад доноси одлуку о повећању или смањењу пензија. Дакле, вредност општег бода је иста за све, па је потпуно нејасно на који начин ће Влада оправдати селективно повећање пензије. Како сада ствари стоје за пензионере са вишим пензијама који ће, како су то (не)вешто срочили поједини „озбиљни“ новинари, „добити повишицу по основу укидања кризног закона“, општи бод ће и даље имати садашњу вредност од 772,31 динар, док ће вредност општег бода за пензионере са пензијама до 30.000 динара, ако добију пет одсто повишице, износити 810,92 динара. Шта ће то значити за оне који тек треба да се пензионишу и по којој вредности општег бода ће се рачунати висина њихових пензија, тренутно знају само Робин Худ и његови „експерти“.

Нешто се ипак назире. Наиме, објављујући да је усвојила Предлог закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању Влада је, између осталог, навела да ће новим законом „бити утврђен правни основ којим се даје могућност Влади за исплату новчаног износа као увећања уз пензију у зависности од економских кретања и финансијских могућности буџета“. То фактички значи да повишицу неће добити нико, односно да се вредност општег бода неће мењати – они са већим пензијама добиће регуларан износ без умањења, а онима са ниским пензијама следује известан додатак за који ћемо тек сазнати како су га генијалци из Шервудске шуме крстили, хоће ли тај додатак бити трајан или привремен и из које ће касе бити сервисиран. Овакво криминално решење коси се са елементарним принципима здраве економије и представљаће удар на економски, политички и правни поредак државе са несагледивим последицама. Ево зашто.

Није повећање, него „увећање“

Евентуално коришћење новца Фонда ПИО, дакле пара које припадају свим пензионерима, за исплату „увећања уз пензију“ само једном броју корисника, представљало би потпуно дезавуисање постојећег система пензијско-инвалидске заштите и отворило простор да се пензије и убудуће повећавају, а можда и израчунавају, у складу са самовољом власти, а мимо основних критеријума – дужине стажа и висине уплаћених доприноса. Оваквим решењем неће бити оштећени само пензионери од чијих је пензија до сада узето 840 милиона евра већ и они који у пензију треба да оду до краја ове и током наредне године. Ако власт оствари свој наум, њихова прва пензија ће бити значајно мања јер ће се рачунати на основу вредности општег бода која је на снази од децембра 2017, а не на основу вредности која би се добила да се усклађивање пензија обави на законом прописан начин.

Шиптари не одустају од војске Косова, а сад је Тачи повукао још један потез! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: beogradski-glas.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Повећање пензија од октобра

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА