Најновије

ЖЕСТОКЕ ОПТУЖБЕ РУСКЕ КОМПАНИЈЕ: Дали смо бољу понуду за РТБ "Бор", изабрали сте ону гору по Србију

Представници компаније "У голд", која је била једна од два понуђача за куповину већинског пакета Рударско-топионичарског басена “Бор”, изразили су незадовољство не само одлуком Владе Србије да се опредили за понуду кинеске компаније Зиђинг, него и односом државних органа Србије према овој компанији из Русије.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Представници У голда сматрају да је њихова понуда неуопоредиво боља и повољнија за државу Србију, као и да је  надлежни нису верно и на адекватан начин презентовали јавности у Србији. Основна квалитативна разлика је што понуда руске компаније не предвиђа само задржавање постојећег већ повећање броја запослених  у РТБ "Бор" и што је важније знатно повећање обима производње и реализације, што би буџету државе Србије обезбедило знатно веће финансијске приливе.

Поред очувања радних места за 4880, након реализације инвестиционог програма предложеног од “У голда”, руска компаније планира отварање још 1000 нових радних места. Кинеска компанија Зиђинг у наредних 6 година предвиђа производњу од 120 000 до 150 000 док руска компанија за исти период гарантује производњу од 220 000 тона бакарног концентрата, што је огромна разлика, између 70 000 и 100 000 тона.

Поређења ради РТБ Бор тренутно на годишњем нивоу производи 35 000 тона од сопственог бакарног концентрата, што би било повећање 6 пута. “У голд” тврди да ће годишњи промет у периоду од 2019.до 2024. износити 3,5 милијарди америчких долара. Такође се очекује да ће ниво пореских дажбина у том истом периоду од 2019.до 2024. премашити 350 милиона америчких долара. Представници руске компаније истичу да се такође подразумева њихово преузимање дугова РТБ “Бор” у висини од 200 милиона долара, као и да је њихова понуда заснована на реалном а не на фризираном бизнис плану и да за свој инвестициони програм гарантују банкарским гаранцијама.

Такође истичу да их држава још није обавестила о кинеском бизнис плану иако је то била обавезна по закону, као и да су они спремни да ангажају релевантне међународне ревизоре да ураде реалну анализу њихове понуде, уверени да су они прави победници на овом тендеру. Држава би обезбедила по основу повећања запослених и производње велике финансијске приливе а знатно би се повећао и удео РТБ Бора у БДП земље. Имајући у виду да је реч о бакру, извозном производу у чијој производњи (за разлику од других, где преовлађују увозне компоненте попут ФИАТА) доминирају домаће, дао би се допринос уравнотежењу трговинске размене земље. 

Представници руској компаније истичу да су о својим ставовима поводом продаје РТБ "Бор" обавестили надлежне органе Руске Федерације и Републике Србије.  

O погибији радника који су радили на изградњи “Београда на води” читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

OВОМ ЧОВЕКУ ЈЕ ДОСТА ДА ГА ДРЖАВА ПЉАЧКА: Нерегистрованим аутом удара на систем

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интервју са руским геополитичарем Леонидом Савином.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА