Најновије

ЕУ јесте против Русије, али није против руског гаса

Производња гаса у Европи опада, те се претпоставља да ће расти и зависност од руског гаса.

Гасовод (фото: РИА)

Регулатива ЕУ се и даље дави у сопственој бирократији, а предлози закона и других правних аката су често немогуће комбинације супротстављених интереса чланица ЕУ. Али то не спречава Европску унију да се у вези са гасном политиком понаша као правиколонијалиста, или харачлија, тачније – ЕУ нема ништа против да се гасоводи и транзитне руте граде, али би ‘само’ да уређује како ће радити и пословати. Међу ставкама ЕУ регулативе о гасној политици се могу наћи и оне које читав сет правила, законских решења стављају у ћорсокак, јер је важан и међувласин споразум две државе које послују у области гаса. Ако се све ово има у виду, може се закључити да је и ова, гасна политика ЕУ, као и друге, ту да би успоравала, усложњавала и обесмишљавала сваку сарадњу која није под њеном контролом и од које ЕУ не зарађује, или има неке друге врсте користи.

Ову шизофренију и селективно коришћење стандарда, правила и избор које ће се обавезе испуњавати, а које не,може добро приказати и случај Украјине. У случају државне политике, војно-безбедносних питања, верских питања, ЕУ, као продужена рука глобалног атлантизма, подржава Украјину, намеће Русији санкције, измишља невероватна сценарија са Русијом, као главним негативцем, не утиче на Украјину, како би испуњавала Споразуме из Минска, не осуђује убиства људи у Источној Украјини (Доњецк, Луганск), не прихвата да се Крим само вратио Русији. Али, Европска унија би била врло заинтересована да Русија продужи уговор о транзиту гаса са Украјином, када буде истекао, крајем 2019. године. Без обзира што се очекује да ће Северни ток 2 бити готов и почети са радом почетком 2020. године, што би требало да ослободи, за почетак, Немачку, ирационалне подршке суманутој украјинској политици и захтевима, постоји бојазан од несташице гаса, па би за Европу било одлично да Русија обнови аранжман о транзиту гаса са Украјином. За то време ће ЕУ прозивати Русију и тражити санкције због политичко-безбедносне ситуације у Украјини, коју је, опет, направио Запад.

Русија разматра могућности да преко других гасних и транзитних рута пласира гас у друге регионе, да смањи учешће Украјине у транзиту гаса, а могла би у будућности и да потпуно обустави транзит гаса преко ове земље, имајући у виду да се налази у веома хаотичном стању.

У случају смањивања количине гаса у транзиту кроз кроз Украјину, Русија би могла да појача друге гасне и транзитне руте, док Џон Болтон охрабрује или, чак, захтева од европских држава да се “не везују” за Русију у вези са испоруком гаса.

У сличној ситуацији се налази и Србија, која се обавезала на усклађивање своје политике са Европским нормама, мада јој геостратешки положај и геополитичке прилике које из тога произлазе, као на тацни постављају друге договоре и другу врсту сарадње са других, не-европским државама или државама које нису део евроунијатског Левијатана. Потенцијал Србије у смислу геостратешког положаја и важности за гасну политику и транзит гаса, није искоришћен, чак се може рећи да је потпуно скрајнут - зарад норми и интереса тренутних англо-америчких окупатора.

У Србији већ раде две руске компаније за нафту и гас – Газпром и Лукоил. Србија би могла да учествује у новим руским теанзитним рутама гаса ка Европи – преко Јужног и Турског тока. Било да серади о морској или копненој рути, постоји могућност да прођу преко Србије. Имајући у виду и присуство руске енергетске инфраструктуре у Србији, то би била још једна околност која би могла да допринесе успешном уврштавању Србије међу оне са којима Русија може променити гасне руте ка Европи, заобилазећи тако Украјину.

У последњених неколико месеци, западне санкције према Русији се појачавају. Прошле зиме су на листу компанија под санкцијама доспеле и оне које раде на изградњи Северног тока 2. Санкције су даље проширене, од Русије се захтева гомила бесмислица. А, зима поново долази.

ОВДЕ погледајте шта су Руси поручили Американцима.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин: Русија је нападнута

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА