Најновије

А МИЛОШЕВИЋ ИМ БИО "ДИКТАТОР": Зашто светски лидери подржавају Вучића?

Ово је велика ренесанса демократског национализма, па инерција и оне који по свом политичком хабитусу нису десно увлачи у тај десни простор, сматра новинар Зоран Пановић, али његов колега Слободан Георгиев указује да је стање у Србији толико лоше да не може ни да се прича о појмовима левице, деснице и центра.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

„То су категорије за нека уређена друштва, где се знају правила, где постоји изграђен систем, где постоји поштовање тог система, и где сви учесници у политичком животу признају да постоје и неки други учесници у политичком животу“, рекао је Георгиев у серијалу Квака 23 Новинске агенције ФоНет.

По њему, главна тема нису програми или тачке, попут оних које је направио Савез за Србију (СзС), баш као ни питање левице и деснице, већ је „ствар много драстичнија“ и тиче се основних вредности.

„Дакле, да ли смо ми за то да ово буде земља у којој влада закон, или земља у којој влада закон јачег“, упитао је Георгиев, који сматра да се на томе Србија дели.

С друге стране, Пановић део опозиције окупљен око СзС назива „Депосом 3“, инсистирајући да је он настао као последица „велике ренесансе демократског национализма“ и рехабилитације лика и дела Војислава Коштунице.

„Мислим да су лидери опозиције, као што ми кажу неки од њих из СзС, свесни да ниједан од њих ипак није Коштуница, и да морају да сачекају новог Коштуницу“, рекао је Пановић, упитан о разлозима због којих опозиција делује као помало десничарска и антиевропска верзија самог Александра Вучића.

Саговорници не деле ставове ни када је у реч о позицији Европске уније и тезама да је за евентуалну победу било које политичке опције, неопходна подршка најмоћнијих европских лидера.

Они, међутим, и даље отворено подржавају Вучића и не осврћу се на кршење људских права и урушавање демократског поретка у Србији.

Пановић је, цитирајући професора Славишу Орловића, оценио да је за промену власти у Србији неопходно да се испуне два критеријума: да већина грађана жели ту промену, али да то жели и страни фактор, Запад и по могућству Русија.

Он подсећа да су та два критеријума била испуњена и 2000, када је власт изгубио Слободан Милошевић, као и 2012. када је власт припала Вучићу.

По њему, за сада није испуњен ни један од та два критеријума.

„Али, чак и ако већина грађана жели, а не жели је међународна заједница, опет ће до промене тешко доћи“, рекао је Пановић у разговору с новинарком Тамаром Скроза.

Сасвим супротно, Георгиев сматра да је много важније правити коалиције у Србији, пробати да се за своју идеју избориш овде, код људи који још имају неки утицај, који запошљавају неке људе.

„Ако они прихвате твоју идеју, ако они виде да је то релевантно, да је то њима нешто важно, онда имаш шансе, онда ће Европа и Америка сами доћи. Видеће, па ови су озбиљни, ови имају неки већи фронт“, рекао је Георгиев.

Прочитајте ОВДЕ каква је то невероватна судска пресуда донета против Вучића.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић о издвајању за помоћ Србима на Косову: Не може све бити апсолутно транспарентно.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА