Најновије

АМЕРИКА ОДЛУЧИЛА: Застрашујући ратник Ф-35Б долази у Сирију и почиње обрачун са руским СУ-57 и С-400

Америчка војска намерава да искористи борбени авион Ф-35Б Lightining II у Сирији. Према речима стручњака, овај тип авиона има потенцијал да застраши непријатељске снаге.

Ф 35 (Фото: Синхуа)

Очекује се да ће Ф-35Б моћи да обави било коју мисију у Сирији. Ово је једини авион базиран на палуби на Блиском истоку, и америчка војска их може користити за војне операције на територији Сирије, Ирака или Авганистана.

Америчко ваздухопловство (УСАФ) никада раније није користило ову врсту авиона у борбеним акцијама. “Распоређивање Ф-35Б у Централну команду представља велику прекретницу за програм и потврђује да је авион тренутно у борби, спроводећи операције у стварном свету; он активно подржава борбене мисије.

Радујемо се томе што ћемо демонстрирати способност наших најновијих, напредних стелт авиона током овог ангажовања,“ рекао је 12. септембра капетан Кристофер Харисон, портпарол у седишту маринског корпуса у Пентагону.

Авион Ф35Б је опремљен Блок 3Ф софтвером, који омогућава максималну употребу линија преноса података и повећава потенцијал за коришћење оружја.

Према речима Харисона, способност Ф-35 да ради у зонама А2/АД са ограниченим или одбијеним приступом даје Америци предност у спровођењу војних операција.

Званичник је такође рекао да САД, за разлику од онога у Ираку и Авганистану, немају ваздушну супериорност у Сирији, где Русија такође распоређује своје моћне авионе и ваздушне одбране.

Међутим руски војни експерти тврде да ће за Ф-35 бити тешко да се такмичи са руским авионима у случају војног сукоба између руских и америчких снага у Сирији. Поред тога, амерички борбени авион неће моћи да превазиђе руске противавионске ракетне системе С-300 и С-400.

Што се тиче технологије слабе видљивости, Ф-35 је инфериорнији и од Ф-22 и од Су-57, јер радари руских система ваздушне одбране раде у широком опсегу фреквенција. Способност маневрисања авиона Ф-35 је упоредива са Ф-15 и Ф-16 авионима.

Наоружање авиона такође подиже нека питања. На пример, ракета ваздух-ваздух AIM-9X Sidewinde није способна да превазиђе противавионске ракетне системе. Поред тога, авионски топ који испаљује 3300 метака у минуту узрокује то да се авион окреће хоризонтално.

Чак и ако амерички пилоти користе уграђени радар на Ф-35 да детектују и избегну оружје ваздушне одбране, они ће се суочити са озбиљним проблемима, јер су сви руски војни објекти заштићени радарским пољем. Треба имати на уму чињеницу да је Русија значајно супериорнија од САД у области радио-електронске борбе.

Током израелског напада на Сирију нестао руски војни авион са 14 чланова посаде. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА