Најновије

ОПТУЖЕН ЗА СТРАВИЧНЕ ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА: Укинута првостепена ослобађајућа пресуда Насеру Орићу!

Обновљено суђење Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу за злочине почињене над заробљеницима српске националности у Братунцу и Сребреници почело је читањем оптужнице и изношењем уводних речи пред Судом БиХ. Суђење је почело испитивањем сведока који је променио исказ, теретећи припаднике тзв. Армије БиХ за напад на српска села у околини Сребренице и Братунца, преноси "Хина".

Насер Орић (Фото: Јутјуб)

Тужилац Мирослов Јањић прочитао је оптужницу која Орића и Мухића терети да су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности.

Јањић је рекао да ће се током поновљеног поступка осврнути на веродостојност исказа свих сведока који тврде да ће доказати наводе по којима су Орић и припадник тзв. Армије БиХ Сабадухин Мухић одговорни за уубиство тројице Срба у селу Залазје код Сребренице.

Сведок државног тужилаштва Радивоје Остојић тврдио је да су средином јула 1992. године припаднизи тзв. Армије БиХ напали село Залазје, док у ранијем исказу током првостепеног поступка то није експлоицитно тврдио, преноси Хина.

"Прво сам рањен у кући, доста крви сам већ изгубио", изјавио је Остојић, додајући да је током напада видео убијеног Драгана Ракића.

Јањић је најавио да ће на следећој седници бити саслушан заштићени сведок "О1", за којег тврди да ће потврдити наводе из оптужнице о суделовању Орића у убиству српских војника.

Орићев адвокат Лејла Човић истакла је да је О-1 апсолутно некредибилан сведок.

"Његов исказ је супротан његовим претходним исказима и свим осталим који су до сада изнесени у судском поступку", рекла је Човићева.

Обновљени поступак је почео након што је Апелационо веће у јуну укинуло ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу за злочине почињене у околини Сребренице.

Суд БиХ је прошлог октобра Орића и Мухића ослободио оптужби да су 1992. у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба – Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Апелационо веће Суда БиХ је 8. јуна, због битних повреда одредаба кривичног поступка, укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновно одржавање претреса.

Наставак суђења заказан је за 24. септембар, када ће Тужилаштво испитати заштићеног сведока О-1.

Израел бомбардовао Латакију, Тартус и Хомс! Реаговала сиријска и руска ваздушна одбрана! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милорад Додик: Насер Орић је крвник и проклетник!

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА