Најновије

ЕКСКЛУЗИВНО! Инвестициони кредит за енергетски сектор по европским стандардима

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић присуствовао је данас потписивању уговора између дистрибутивног предузећа "Електро-Бијељина" и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) о зајму вредном 15 милиона евра, чијом ће реализацијом бити достигнути европски стандарди у енергетском сектору.

Потписивање (фото: Правда)

"На овај начин подижемо укупну вредност нашег енергетског система, јачамо његове капацитете, побољшавамо функцију и све то радимо у корист квалитетног снадбевања свих потрошача електричном енергијом", изјавио је Ђокић након потписивања споразума у Бијељини. 

Он је истакао да је реч о изузетно важном пројекту и захвалио менаџменту "Електро-Бијељине" и ЕБРД-у који су омогућили његову реализацију, те најавио наставак подршке матичног предузећа "Електриопривреде Републике Српске", Владе и ресорног министарства за све развојне пројекте у Српској. 

"Реализација овог пројекта допринеће побољшању кључних параметара, као што су смањење дистрибутивних губитака, кроз реконструкцију нисконапонских и средњенапонских постројења и замену бројила код потрошача", навео је Ђокић. 

Према његовим речима, сличан пројекат већ је уговорен и у фази је спровођења за "Електро-Крајину", а ЕБРД је показала спремност за наставак врло успешне сарадње и на другим енергетским пројектима у Републици Српској. 

У седишту "Електро-Бијељине" уговор су потписали директор Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Јан Браун и директор "Електро-Бијељине" Недељко Ћорић, који је овај дан окарактерисао историјским за предузеће. 

"Електро-Бијељина“ је фирма која покушава да оствари европске трендове и поносан сам што су то препознали и у ЕБРД-у", рекао је Ћорић и захвалио матичном предузећу, ресорном министарству и Влади Српске на подршци за реализацију овако важног пројекта. 

Он је навео да је уговор реализован по веома повољној каматној стопи која у просеку износи 2,25 одсто, са роком отплате 15 година, уз три године грејс периода, те изразио очекивање да ће рате кредита ,када почне његова отплата, предузеће исплаћивати из средстава која ће се обезбедити смањењем дистрибутивних губитака. 

"На реализацији послова биће ангажована наша оператива, радна снага и механизација, нећемо уводити трећа лица у посао, тако да ће вредност пројекта достићи 50 милиона марака", истакао је Ћорић. 

Према његовим ријечима, уговор обухвата искључиво инвестиционе радове, набавку опреме и материјала за реконструкцију средњонапонске и нисконапонске мреже и за замену бројила. 

Директор Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Јан Браун рекао је да ће кредит финанисрати реконструкцију дистрибутивне мреже и набавку бројила, наводећи да ће то обезбедити смањење дистрибутивних губитака на технички минимум од 6,5 одсто, што је стандард и у Западној Европи. 

Према његовим речима, половину новца за зајам обезбеђује ЕБРД, а половина је из специјалног Фонда за зелену енергију којим ЕБРД управља. 

Финансијски директор матичног предузећа Дарко Милуновић похвалио је рад "Електро-Бијељине" са новим менаџментом и додао да је ово дитрибутивно предузеће, које покрива 20 одсто територије Републике Српске, инвестирало више од два милиона марака само у првих шест месеци ове године. 

Он је нагласио и важност замене старих бројила код потрошача, чија је просјечна старост више од 20 година.

ОВДЕ погледајте зашто је Путин прави председник.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Наша Српска Република

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА