Најновије

Србија ипак четврта! Марко Ненезић пети, Адела Великић седма

Нико од чланова наше делегације, а верујем нико на Првенству, а ни они који су пратили шта се дешава у Бразилу није очекивао овакав расплет на 15. Универзитетском првенству света у шаху.

Универзитетскo првенствo света у шаху (Фото: Правда)

Последњег дана, у последњем колу, учинак универзитетске репрезентације Србије је 0,5 из 4! Кина – Србија 3:0! Једини реми остварио је Ненезић али није играо против Кине већ против играча из Француске. Епилог – није освојена ниједна медаља, а три су биле на дохват руке. Вероватно је највећа жал за екипном бронзаном која је измакла за пола поена.

Бразил предвођен са две невероватне играчице Кети Гуларт Либрелато (6,5 поена) и Јилијом Алборедо (6 поена), практично без помоћи мушког дела екипе (3 поена), успео је да у последњем колу стигне и престигне нашу репрезентацију. Наши су од почетка били на трећем месту, убедљиво испред четвртих (смењивали се Бразил, Француска, Швајцарска...), чак смо угрожавали и Кину и Пољску на првом и другом месту али последње коло као да нас није било. 

Марко Ненезић је брзо ремизирао са интернационалним мајстором из Француске, Квентин Лоизаом (2413) и тако се практично опростио од појединачне медаље. Умор је учинио своје. Већ у средишњици и троје осталих наших представника је имало позиције  такве да су се сви борили за неко изједначење. Адела је без преке потребе жртвовала ловца за напад – неуспешно, јер је убрзо потписала реми. Тијана је одиграла пар непрецизних потеза у средишњици што је било довољно да универзитетска првакиња света Ни Шикјун из Кине то претвори у своју победу. Последњи је остао да игра Влада Луковић против кинеза Ванг Јијеа (2433). Покушава је да у топовској завршници са пешаком мање спасе реми и да донесе бронзану медаљу. То је уједно била и последња партија на турниру. На нашу жалост, морао је да потпише предају и тиме су и последњи снови о медаљи угашени.

На коначној табели, Марко Ненезић са 5,5 се нашао на 5. месту, Адела Великић са 5 поена на 7. месту, а Тијана Благојевић и Владимир Луковић са 4,5 поена на 13. месту, односно 14. месту. Екипни победник је Кина са 18,5 поена, друго место је припало Пољској са 18, а треће Бразилу са 15,5. Србија је четврта са 15 поена.

У појединачној конкуренцији код студенткиња злато је овојила Ни Шикјун (Кина) са 7,5 поена, друга је Кети Гуларт Либрелато (Бразил) са 6,5 поена колико је имала и  трећепласирана Кори Т. Дејзи (Перу). Мушка конкуренција је донела много више неизвесности. Захваљујући додатним критеријумима прво место са 6,5 поена припало је Тадеш Крибелу (Чешка), друго Грегору Нашути (Пољска), а треће Лу Шанлејиу (Кина) са 6 поена.

Следеће, 16. Универзитетско првенство света у шаху ће се одржати у Пољској 2018. године.

Репрезентација се враћа из Бразила за Београд, летом из Аракажуа (20. септембар) преко Сао Паола и Париза. Долазак на аеродром Никола Тесла је предвиђен 21. септембра пред поноћ.

Помоћ нашој репрезентацији на овогодишњем Универзитетском првенству пружили су  Јавно предузеће „Електропривреда Србије“, Еуробанка, МРГ Експорт-Импорт, Град Београд, Универзитетски спортски савез Београда, Унивезитет у Београду, Завод за унапређивање образовања и васпитања, Висока школа за пословну економију и предузетништво ПЕП, Каиса Комерц итд.

Шта јављају хрватски медији о атмосфери на Маракани погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА